2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Korlátozzák Tutanhamon látogatóinak számát

2007. november 14. 08:00

Az egyiptomi hatóságok korlátozhatják a Tutanhamon sírjába látogató turisták számát, december elsejétől naponta csak 400 turistát engednek be a fiatalon meghalt uralkodó sírboltjába.

Az egyiptomi hatóságok közleménye szerint a tárlatot a sírboltban található falfestmények helyreállítási munkálatai miatt zárják be, részleteket azonban ezzel kapcsolatban nem közöltek.

Forrás: EPA
Az ifjú fáraó arcát, illetve ami 3300 év után megmaradt belőle az egy héttel ezelőtt kezdődött kiállítás keretében tekinthetik meg a fáraók híres temetkezési helyére, a Luxor közelében lévő Királyok Völgyébe érkező turisták. Tutanhamon 85 évvel ezelőtt felfedezett sírját eddig is rengetegen csodálhatták meg, ám a fáraó arcát a múlt héten kezdődött kiállítás előtt összesen talán félszáz ember láthatta.

A szakemberek akkor kiemelték kőszarkofágjából Tutanhamon múmiáját és egy különleges üvegszekrénybe helyezték olymódon, hogy szabadon hagyták a fejét és a lábát is, míg a múmia többi részét továbbra is lenvászon takarja. A művelet elsődleges célja nem a turisták igényeinek kielégítése volt, hanem az, hogy megóvják a múmiát a sírkamrában lévő nedvességtől, amely elsősorban a napi ötezer látogató kilégzése és testük természetes kipárolgása miatt keletkezik - mondta Zahi Hawass, Egyiptom főrégésze az átköltöztetés után.

A közlemény szerint decembertől kezdve délelőttönként legfeljebb kétszáz, majd egy kis szünet után a délutáni órákban is legfeljebb kétszáz turistát engednek be a sírboltba. Tutanhamon i.e. 1333-1323 körül uralkodott, tízévesen lett fáraó és 19 évesen halt meg. A májustól kezdődő helyreállítási munkák lesznek az első régészeti munkálatok azóta, hogy 1922-ben Howard Carter brit régész érintetlen állapotban találta meg a több mint 1,2 tonnányi aranykincset tartalmazó sírkamrát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár