2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visegrádon került elő a középkori harangöntők nyomata

2007. november 14. 16:00

Szenzációs leletként a középkor legnagyobb harangját készítő Konrád műhely öntőnyomata is előkerült a Visegrád új leendő városközpontja helyén végzett ásatások során.

A Mátyás Király Múzeum igazgatója elmondta: Konrád mester 1357-ben készítette el a kor legnagyobb bronzharangját, a 13 tonnát nyomó, 3 méter magas remekművet az egyik visegrádi templom számára. A bravúros alkotásért jutalmul Nagy Lajos király nemesi rangot adományozott a mesternek. A harangból később a hódító törökök ágyúkat öntöttek, amivel a harcok során a magyar vitézeket lőtték.

A Konrád műhely emblémájaként használt, angyalt ábrázoló öntőnyomat mását korábban a Szepességben, a mai Lőcse és Igló környékén is megtalálták a régészek. Annak idején ugyanis a Konrád műhely az akkori ércbányák környékére költözött, hogy kellő nyersanyag álljon a munka során rendelkezésére. A magyar régészek közös kutatást terveznek szlovák kollégájukkal a középkori bronzöntő műhelyek világának jobb megismerésére - utalt rá az igazgató.

A múzeum és a visegrádi önkormányzat most keresi a megoldást hogyan lehetne forrásokat összegyűjteni az egykori harang másának elkészítéséhez, ez a munka hozzávetően 60-70 millió forintba kerülne. Elkészülte után az újraöntött középkori Európa-rekord harang Visegrád új idegenforgalmi látványossága lehet - hívta fel a figyelmet Szőke Mátyás.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár