2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szakértők vizsgálják az esztergomi freskót

2007. június 14. 18:00

A Botticellinek tulajdonított falfestményt is megtekinti az a külföldi és magyar kutatókból álló csoport, amelynek tagjai magyarországi kora reneszánsz kori emlékekkel ismerkednek.

Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeumának igazgatója elmondta: a zárt körű tudományos rendezvény keretében a 25 külföldi és 25 magyar kutató, Esztergom mellett, budapesti, visegrádi, pécsi és siklósi múzeumokat, emlékeket tekint meg.  Az igazgató beszámolt arról, hogy a magyarországi rendezvény a Harvard Egyetem firenzei Reneszánsz Kutató Központja múlt heti nemzetközi konferenciájának a folytatása.

firenzei rendezvényen ismertette Wierdl Zsuzsa és Prokopp Mária művészettörténész azt a hipotézisét, hogy az esztergomi királyi palotában valószínűleg Sandro Botticelli festhette a Vitéz János egykori dolgozószobájában feltárt faliképet. A magyarországi tanulmányútról az MTI-hez eljuttatott írásos összegzés szerint "a figyelem annak is köszönhető, hogy Itália után Magyarországon jelent meg először a reneszánsz művészet Mátyás uralkodása idején az 1470-es években, s az itt dolgozott itáliai művészeknek köszönhetően európai mércével mérve is elsőrangú műalkotások születtek Magyarországon".

A közlés szerint jelentős amerikai alapítványok mellett a konferencia magyarországi tanulmányútját a Budapesti Történeti Múzeum, a Közép-európai Kulturális Intézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az MTA Irodalomtudományi Intézete, az Olasz Kultúrintézet és a Pécsi Tudományegyetem.

A két művészettörténész múlt csütörtökön Firenzében számolt be hipotéziséről, másnap Rómában Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelentette be, hogy minden valószínűség szerint Sandro Botticelli eddig ismeretlen, az 1460-as évekből származó falképét fedezték fel az esztergomi királyi palotában.

Marosi Ernő művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke kedden arról számolt be, hogy a most Botticellinek tulajdonított falfestmény 1934-ben került elő, az akkori idők egyik legnevesebb olasz reneszánsz specialistája, a nemzetközi hírű Gerevich Tibor művészettörténész fedezte fel, és ő nem tulajdonította a művet Botticellinek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár