2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Freskó díszíti a legrégibb perui templomot

2007. november 14. 11:00

A perui tengerparthoz közel, egy korábban kifosztott titokzatos romváros 4000 éves templomában találták meg a kontinens legrégibb falfestményét.

Walter Alva perui régész a felfedezést Ventarrón - korábban többször kifosztott - romvárosában jelentette be. Alva, a Sipáni Királyi Sírok Múzeuma igazgatója a National Geographic News-nak adott interjúban elmondta, hogy szerinte ez lehet Amerika legrégibb falfestménye. A kutató egy múlt hét végén tartott konferencián ismertette a radiokarbon vizsgálati eredményeket is, amelyek a templomot és a benne található freskót 4000 évesre becsülik. Amerika legrégibb városának egyébként jelenleg is Caralt tartják, amely a kutatók szerint közel 5000 éves lehet, és nagyjából i.e. 2627 óta lakhatták.

Ventarrón az egykori mocse indiánok politikai és vallási központjaként ismert, i.sz. 1 és 700 között virágzó Sipántól alig 20 kilométerre található, ám a közelségen túl semmilyen rokonságot nem mutat azzal - emelte ki a kutató. Az igen értékesnek számító régészeti helyszínt az 1980-as években Alva vezetésével tárták fel, és a régész szerint annak épületei 2000 évvel előzik meg a későbbi civilizációt.

A házakat és palotákat primitív alapanyagokból húzták fel, de egyes megoldások igen kifinomult építési megoldásokat sugallnak - állítja. A csoport a freskót - amely egy hálóval elfogott szarvast ábrázol - egy titkos oltárhoz vezető lépcső feltárása után fedezte fel. A lépcső azért keltette fel a kutatók érdeklődését, mert építészetileg igen szokatlannak számít a térségben; ahogy a templom is igen furcsa, hiszen azt a szokásos kőtömbök helyett a közeli folyó üledékéből készített szárított téglákból emelték.

A régész elmondása alapján Ventarrón romvárosa egyfajta kulturális hidat képezhetett Peru csendes-óceáni partvidéke és más térségek között. Erre utal az is, hogy a kutatók a feltárások során szakrális áldozatokat, így papagájok csontvázait, egy majom maradványait és Ecuador partvidékéről származó kagylók töredékeit is megtalálták. Luis Jaime Castillo, perui régész szerint a leletek egytől egyig azt sugallják, hogy a korabeli civilizációk már a társadalmi komplexitásuk kialakulása előtt is igen nagy kiterjedésűek lehettek.

Ventarrónt ennek ellenére az elmúlt évek során szinte teljesen elpusztították: a helyi ásatások, kincsvadászok és építési beruházók több helyen ősi épületeket romboltak le. Alva szerint a sírokat 1990 és 1992 között fosztották ki, ám szerencséjükre a most feltárt lépcsőt nem találták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár