2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kerámiakorsó helyettesítette a Nazca-áldozat fejét

2007. június 25. 13:00

Egy perui sírban talált fej nélküli csontváz újabb adalékkal szolgál az ősi andoki kultúrák emberáldozatairól folyó vitában. Az obszidiánkéssel levágott fej azonban még mindig titokzatos maradt.

A lefejezett testet a Nazca régióban találták, amelyet az i.sz 1-750 között Dél-Peruban virágzó ősi civilizációról neveztek el. A Nazca-vonalak készítőjeként híressé vált kultúra a régészek körében emberáldozatairól és torzított emberi koponyáiról, az ún. trófeafejekről is ismert. A tudósok véleménye megoszlik arról, hogy a trófeafejek a háborús ellenségektől származnak-e, vagy pedig helyi lakosoktól, akiket rituális áldozatként ajánlottak fel.

2004-ben Christina Conlee, a Texasi Állami Egyetem régésze igen ritkának számító, fej nélküli csontvázat talált, amelyet keresztbe tett lábbal ülve helyeztek el, testének bal oldalán pedig egy kerámia "fejkorsó" feküdt. A test és a két emberi arcot ábrázoló korsó kora és állapota azt sugallja, hogy az áldozatot egy ősi rítus szerint ölték meg. "Ez a kutatás nagyon fontos, mert új információkkal szolgál az ősi Andokban gyakorolt emberáldozatokról, a lefejezésekről és a trófeafejekről" - mondja Conlee.

A csontváz egy 20-25 év körüli fiatal férfié lehetett, és a lefejezés szörnyűséges nyomait viseli. A vágásnyomok azt mutatják, hogy a csont még friss volt, amikor átvágták. "Valakinek igen nagy erőfeszítésébe tellett levágni ezt a fejet", ami valószínűleg éles obszidiánkéssel történt.

A fej nélküli maradványokat a fejkorsóval együtt a La Tiza néven ismert temetkezési helyen találták meg. Fejkorsókat más Nazca-lelőhelyeken is találtak, de a tudósok csak keveset tudnak a funkciójáról. Az elhelyezés arra utal, hogy az emberölés egy ősi kultusz része volt, és az emberáldozatra a temetőben elhantolt ősök tiszteletére került sor. "Ezt a férfit azért áldozhatták fel, hogy kiengeszteljék a közösség őseit, és ezáltal biztosítsák a falu életének folytonosságát. Az áldozat a középső Nazca-korszakból származik, amely a nagy változások ideje volt. Mint ismeretes az Andokban élt civilizációk nagy változások idején mutattak be emberáldozatot, hogy megajándékozzák isteneiket, akik ennek fejében lehetővé tették számukra a továbbélést" - magyarázza Conlee.

A fejkorsón lévő emberi arcot úgy ábrázolták, hogy rendesen és lefelé fordítva is látni lehet, ami arra utal, hogy a fejkorsóval a hiányzó fejet helyettesíthették. A korsó vizsgálata során kiderült, hogy már a temetés előtt is használták. A rajta lévő díszítések arra utalnak, hogy emberi és mezőgazdasági termékenységi szertartásokon egyaránt szerepelt. "A fejkorsókon gyakran találunk növényi ábrázolásokat, amelyek közvetlenül utalnak a mezőgazdasági termékenységre, és arra az óhajra, hogy az emberi közösségen belül is folytatódjon a termékenység."

John Verano régész, a Nazca-vonalak szakértője, méltatta a felfedezést. "Ez egy szokatlan és kiválóan dokumentált felfedezés, mivel csak kevés fej nélküli Nazca-csontvázat ismerünk." De Verano azt sem tartja kizártnak, hogy a La Tizánál talált áldozat egy háború során halt meg. "Egy másik lehetséges magyarázat az, hogy az áldozatot egyszerűen harc közben ölték meg és fejezték le, a családja pedig tisztességesen eltemette, és a levágott fej helyére egy kerámiakorsót helyezett. De ez mindenképpen nagy felfedezés, bármi is történt ezzel a szegény fickóval."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár