2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori mintára épül a szombathelyi élményfürdő

2007. október 7. 12:00

Az ókori római fürdőkhöz teljesen hasonló fürdőkomplexumot kíván felépíttetni 2010-ig Szombathely önkormányzata - mondta el Szabó Gábor, a város stratégiai fejlesztésekért felelős alpolgármestere.

`A Savaria Császári Fürdő névre keresztelt turisztikai látványosság 2 milliárd forintba kerülne, amelynek finanszírozásához az önkormányzat az önerő előteremtésén túl külső vállalkozói tőkét is be szeretne vonni, illetve európai uniós forrásokra is pályázni fog` - tájékoztatott az alpolgármester.

Hangsúlyozta: nem egy elfogadott projektről, kész tervekről van szó, csupán egy ötletről, amelynek kidolgozásaként a napokban készült el egy magvalósíthatósági tanulmány. A projekt azonban elmondása szerint szerepel a város elfogadott fejlesztési koncepciójában, a megvalósítás pályázható.

Elmondta azt is: a megvalósíthatósági tervet egy neves turisztikai tanácsadó cég készítette el, megírásába az önkormányzat megbízásából egy pécsi történész házaspárt is bevontak. "Nem csupán római hangulatú fürdőt szeretnénk, hanem teljesen olyat, amilyen az ókorban lehetett, anyagában és berendezéseiben is igyekszünk korhűek maradni, természetesen a jelenlegi technikai színvonalat és szolgáltatásokat produkálva" - mondta.

A tervezetthez hasonló fürdőhelyek gyakoriak voltak az ókori Pannóniában. A hajdani Savariában a császári palota magánfürdőjeként a negyedik században működött az a fürdő, amelynek mását tervezi a város megépíttetni. Az idegenforgalmi célú beruházás Szabó Gábor szerint két ütemben valósulna meg, számításaik szerint maga a római fürdő 700 millió forintba kerülne, a többit a második ütemben elkészülő családi élményfürdő rész megépítésére fordítanák.

Az alpolgármester elmondta azt is: az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a város rekreációs övezetében már megépült Tó-fürdő, a fedett uszoda és a tervezett Császári Fürdő kiegészítenék egymást, nem kell attól tartani, hogy elveszik egymás elől a vendégeket. A városvezetés a beruházástól azt reméli, hogy Szombathely idegenforgalmi vonzereje 2010-re jelentősen megnő, és nemcsak a Savaria Karnevál napjaira érkezik százezer látogató a városba, hanem a megyeszékhely valóban a régió egyik turisztikai központjává válik - mondta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár