2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dokumentumfilm készült a zsidómentő Ocskay Lászlóról

2007. szeptember 10. 15:00

Az elfeledett hős címmel forgattak dokumentumfilmet Ocskay Lászlóról, aki a II. világháborúban a nácik kijátszásával több mint kétezer zsidó gyereket és nőt mentett meg a deportálástól.

Ocskay László katonatisztként a budapesti Abonyi utcai zsidó gimnáziumban, (ma az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma) egy ál-varrodát létesített a német egyenruhák javítására, ezzel sikerült rávennie a németeket, hogy őrizzék az épületet a nyilasok betöréseitől. A megmentettek között volt Ráday Imre színész, Kabos Endre kardvívó világbajnok, Goda Gábor író és Kellér Dezső humorista is.

A filmben a ma még élő nyolc túlélő is megszólal, akik a háború idején tizenéves gyerekek voltak. Egy részük Magyarországon él, de vannak Izraelben, Angliában és Amerikában élők is. A rendező elmondta: a történet megfilmesítésének ötletével Kollarik Tamás producer kereste meg. A stáb forgatott Izraelben, többek között a Jad Vashem intézetben is. A dokumentumfilmet televízióban biztosan bemutatják, és szó van a moziforgalmazásról is: valószínűleg a jövő év januárjától lesz majd látható az alkotás.

Fonyó Gergely felidézte: a magyar történelem sajátos fintora folytán a kommunista diktatúra Ocskay Lászlót nemesi származása és német kapcsolatai miatt üldözte. A férfi végül Amerikába emigrált, ahol 1966-ban halt meg. Személye egészen az 1990-es évek elejéig feledésbe merült, akkor az általa megmentett Dan Danieli kereste meg sorstársait.

Elérte, hogy tudomást szerezzenek Ocskay László tettéről, aki ennek eredményeképpen megkapta a jeruzsálemi Jad Vashem intézettől a Világ Igaza elismerést, Magyarországon és az Egyesült Államokban posztumusz kitüntetést kapott. Budapesten két helyen állítottak neki emléktáblát.

Fonyó Gergely nevéhez rendezőként, producerként vagy forgatókönyvíróként olyan alkotások fűződnek, mint a Látogatás (1999), a  Kelj fel Jancsi (2000), a Cseh Tamás film (2001), a Tea, a Szeret, nem szeret és a Na végre itt a nyár! című 2002-es tévéfilmek, a Tibor vagyok, de hódítani akarok! (2005) és az Idegölő (2006).

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár