2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerelme miatt menekült az orosz balettművész

2007. szeptember 5. 15:00

Nem politikai okokból, hanem szerelemből menekült Nyugatra 1961-ben Rudolf Nurejev, a nagy orosz táncos - derül ki egy új dokumentumfilmből.

Nurejev ösztönzője a német Teja Kremke volt, akivel annak idején a leningrádi Kirov balettnél ismerkedett meg. A 18 éves fiatalember beleszeretett három évvel idősebb társába, akiben meglátta az óriási tehetséget, és azt sugallta Nurejevnek: a szovjet hatóságok megakadályozzák őt abban, hogy nemzetközi sztár legyen.

Julie Kavanagh új Nurejev-életrajzában, amely John Bridcut rendező filmjével egyidőben jelenik meg, családtagok és barátok elmondásából rekonstruálta a történetet. Kremke attól tartott, hogy a túlságosan öntörvényű Nurejevet megpróbálják minél jobban kordában tartani, korlátozzák utazási lehetőségeit, és így nem juthat el a megérdemelt világhírig.

A maga korában, a hidegháború kellős közepén nagy port felvert szökésre 1961. június 16-én került sor. Nurejev Párizsban lépett fel a Kirovval, és a társulat Londonba utazott volna tovább. A fiatal reménységet azonban a szovjet szervek hazarendelték. Elutazása napján azonban a párizsi Le Bourget repülőtéren Nurejevnek sikerült egy pillanatra leráznia kísérőit és a francia rendőrök karjaiba vetette magát "Szabad akarok lenni" felkiáltással.

Amikor már biztonságban érezte magát, Kremkének telefonált, aki közben hazatért Kelet-Berlinbe. A német fiú gratulált neki, de időt kért, amíg ő is rászánja magát. Soha többé nem találkoztak: a KGB által figyelt Kremke karrierje kettétört, magánélete tönkrement, alkoholista lett, majd 37 évesen rejtélyes körülmények között meghalt - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Rudolf Nurejev káprázatos karriert futott be a következő harminc évben táncosként és koreográfusként. 1993-ban halt meg 55 éves korában AIDS-ben. Szökésének történetét Claude Lelouch dolgozta fel az Egyesek és mások című, 1981-es filmjében. Nurejev szerepét Jorge Donn argentin táncos, Maurice Béjart társulatának tagja játszotta. A sors kegyetlen tréfája, hogy Nurejev előtt egy évvel halt meg, ugyancsak AIDS-ben.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár