2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homoszexualitással vádolták a disszidens kódfejtőket

2007. július 30. 12:00

A hidegháború közepén két amerikai kódfejtő a Szovjetunióba szökött, és mindez nagyon megdöbbentette a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetését, akik akkor a két férfi homoszexualitásával indokolta a menekülést.

1960. június 25-én, a hidegháború közepén két amerikai kódspecialista matematikus, William Hamilton Martin (29) és Bernon Mitchell (31) Mexikón és Havannán keresztül a Szovjetunióba szökött. Az eset komoly megdöbbenést váltott ki az Egyesült Államokban, és tettüket hamarosan azzal magyarázták, hogy homoszexuálisok, és éppen ezért mindenre, még a hazaárulásra is képesek.

A Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSA) nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálata szerint azonban a két férfi nem volt homoszexuális. Az 1961-ben készült tanúvallomások semmilyen konkrét bizonyítékot nem szolgáltattak erra nézve. Martin és Mitchell közeli barátok voltak, de semmilyen jel nem utalt arra, hogy ennél szorosabb kapcsolat lett volna közöttük. Mindkettőjüknek voltak barátnői, a Szovjetunióban pedig mindketten megnősültek.

Hazugsággal palástolták a tudatlanságot: az NSA központja

A 85 oldalas dokumentumból kiderül továbbá, hogy később a két férfi megbánta tettét, és vissza akart térni az Egyesült Államokba. Ez azonban nem sikerült: Mitchell 72 éves korában, 2001. novemberében hunyt el Szentpéterváron, Martint pedig 1987-ben Mexikóban érte a halál. Nagyon valószínű tehát, hogy az NSA csupán ürügyül használta a homoszexualitás vádját, hogy magyarázatot adjon az elképzelhetetlenre, hogy két amerikai a Szovjetunióba szökött.

Martin és Mitchell a haditengerészetnél találkoztak először, majd mindketten a Nemzetbiztonsági Szolgálathoz kerültek, ahol titkos üzenetek megfejtésével foglalkoztak. Csaknem egy évig tervezték szökésüket, a Szovjetunióba érkezve pedig információkat adtak át Hruscsov kormányának, aminek fejében szovjet állampolgárságot kaptak. 1960. szeptemberében egy moszkvai sajtótájékoztatón igyekeztek magyarázatot adni szökésükre: véleményük szerint az Egyesült Államok politikája veszélyezteti a világbékét, és azzal vádolták az amerikai kormányt, hogy sorozatosan megsérti a többi ország légterét, és félrevezeti a közvéleményt. Alig egy hónappal azelőtt ugyanis egy U2-es amerikai kémrepülőgép hatolt be a Szovjetunió légterébe, amelyet az oroszok elfogtak. Az eset nemzetközi feszültséget keltett, amely Kennedy elnöksége alatt a kubai válsággal érte el csúcspontját.

Azt persze a mai napig nem ismerjük pontosan, hogy Martin és Mitchell milyen adatokat adott át az oroszoknak, de azok nem lehettek különösen romboló hatásúak az amerikai titkosszolgálatra, hiszen a két fiatal matematikus sohasem dolgozott az NSA legbelsőbb, legtitkosabb köreiben. "Martin és Mitchell esete azt mutatja, hogy ha homoszexuálisokról és politikáról van szó, akkor a fantázia nagyobb szerepet kap, mint maguk a tények. Semmilyen racionális alapja nem volt az ötvenes években annak, hogy a homoszexuálisok veszélyt jelentenének a nemzetbiztonságra" - mondta Johnson.

A Pentagon és a NSA nyilvánosságra hozott aktái szerint Martin és Mitchell ideológiai okokból szökött a Szovjetunióba, mert kiábrándultak az amerikai kormány politikájából. A NSA szerint különböző személyiségzavarok is hozzájárultak döntésükhöz: arrogánsak és bizonytalanok voltak, és úgy hitték, nem kapják meg azt az elismerést, amit megérdemelnének. Homoszexualitásra azonban semmilyen jel nem mutat, és ha voltak is szexuális problémáik, azok minden esetben a másik nemhez kötődtek.

A kódfejtők azonban hamar felismerték a szovjet élet valóságát, és megpróbáltak hazatérni, de próbálkozásaik nem jártak sikerrel. Leningrádban éltek és megnősültek, de gyermekük nem született. Igyekeztek kapcsolatot teremteni a Szovjetunióba látogató amerikaiakkal, abban a reményben, hogy segítséget kaphatnak hazatérésükhöz, de nem történt semmi. Mitchell egyre jobban lecsúszott, alkoholista lett, és elvált, haláláig Oroszországban maradt. Martin szintén tönkrement, sokat ivott és meghízott. Neki viszont sikerült elhagyni a Szovjetuniót: valószínűleg Ausztrálián keresztül jutott Mexikóba, ahol utolsó éveit töltötte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár