2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Születésnapját ünnepli az orosz főváros

2007. augusztus 30. 16:00

Moszkva fennállásának 860 évfordulóját ünnepli a hétvégén: a több mint 5000 rendezvényre és a város feldíszítésére csaknem fél milliárd forintnak megfelelő összegű rubelt költenek.

A mai Moszkva területén az első törzsek a neolitikumban jelentek meg, a szlávok csak az időszámítás kezdete után, az első évezred második felében telepedtek le. Moszkvát első ízben egy 1147-ben kelt dokumentumban említették meg: ettől az időponttól számítják a 860 évet. A város alapítójának azonban Jurij Dolgorukijt tekintik, aki 1156-ban falat építtetett a város köré.

Moszkva néhány máig álló jelentős műemlékét - például a Kremlt - III. Iván uralkodása idején, a 15. század végén építették. A belváros mai arculatát az 1812-ben lezajlott borogyinói ütközet után, az újjáépítés során nyerte el. Mivel akkor nem tudták feltartóztatni Napóleon hadseregét, a moszkvaiak elmenekültek és városukat felgyújtották: Napóleont a tűz és az éhség visszavonulásra kényszerítette, a várost pedig tehetséges építészek vezetésével építették újra.

Manapság Moszkva virágzik, s a szovjet idők nyomai már többnyire csak a külső részein lévő panel lakótelepeken tűnnek szembe. Ma azonban folyamatosan hozzák rendbe az egykor elhanyagolt utakat, renoválják a házakat, építik a nagyon elegáns bevásárló központokat, tízezer számra a lakásokat. Az 1935-ben megnyílt moszkvai metró a tervek szerint tíz év alatt 13 - csak idén négy - állomással bővül. A szovjet időkben épült soksávos utakon a világ legdrágább autói araszolnak az örökös dugókban, és a renoválás alatt álló épületekre kifeszített molinókon a legdrágább márkákat hirdetik: Moszkva a világ egyik legdrágább városa, és éjjel-nappal pezseg.

A Város Napját minden évben szeptember első hétvégéjén ünneplik, így ez idén egybeesik a tanév kezdetével. Idén több mint 5000 rendezvényre várják a moszkvaiakat. A Vörös téren nagy orosz hegedűsök adnak koncertet Paganini születésének 225. évfordulója alkalmából, a belváros további négy nagy terén az orosz könnyűzene sztárjai lépnek fel, lesznek utcabálok és kiállítások a város történetéről, építészetéről, neves szülötteiről. Tartanak sportrendezvényeket, és természetesen lesz népművészeti vásár. Caricinóban, az eredetileg Nagy Katalin cárnőnek épült, majd többször átépített nyári rezidencián ez alkalomból nyitják meg ünnepélyesen a restaurált épületeket.

A rendezők mintegy 3,5 millió látogatóra számítanak, akikre 20 ezer rendőr és 160 készültségben lévő mentőautó vigyáz majd. A biztonság kedvéért fémdetektoros kapukon lehet bejutni a rendezvényekre, amelyeknek még a környékén is tilos az alkoholos italok árusítása.

A város legkülönbözőbb pontjain már megjelentek a különleges dekorációk: a Komszomolszkaja téren - más néven a Három pályaudvar terén - úgy hat méter magas népviseletes lányalak kínálja a hagyományos vendégfogadó kenyeret és sót, míg a Kutuzov sugárút elején hatalmas számokkal áll a 860, de alig van olyan bolt, amelynek kirakatában ne díszelegne a Moszkva születésnapját üdvözlő plakát.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár