2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feloldják a sztálini tisztogatások iratanyagait

2007. július 11. 12:00

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (Federalnaja Szluzsba Bezopasznosztyi - FSB) bejelentése szerint hamarosan megnyitják a sztálini elnyomás több millió áldozatának iratanyagait.

Az 1920-1950-es éveket átfogó dokumentumok a kutatók reményei szerint új fényben tüntetik fel a forradalmi és sztálinista Szovjetunió legsötétebb eseményeit, és talán ezáltal az erőltetett sztálini kollektivizálás és a mezőgazdasági szerkezetváltás ismeretlen oldala is feltárulhat, amelynek során közel 10 millióan haltak éhen.

A nagyjából kétmillió dokumentumból álló irategyüttesből az 1930-as évek végének politikai tisztogatásai is feltárulnak majd, amelynek során több százezer párttagot végeztek ki vagy küldtek a Gulágra. A levéltár információi igazán érdekesek, hiszen a legtöbb kormányzati archívum anyagait a szovjet időszakban államtitokként zárolták, egy 1992-es elnöki rendelet azonban lehetővé tette a legtöbb ilyen dokumentumgyűjtemény kutatását. Ludmilla Alexejeva emberi jogi szakértő szerint azonban alig pár évvel később magyarázat nélkül vonták vissza ezt a lehetőséget.

A történészek óvatosan fogadták a mostani bejelentést, mondván a dokumentumokat csak a tisztogatásokat áldozatainak leszármazottai tanulmányozhatják majd. Arszenij Roginszkij, az orosz Memorial emberi jogi szervezet munkatársa a The Guardian című brit lapnak elmondta, hogy üdvözlik a döntést, amely azonban szerintük egyáltalán nem szenzációs. "A levéltárak megnyitása még Borisz Jelcin alatt elkezdődött 1992-ben. A problémát az jelenti, hogy most egyedül az FSB (amely egyébként a KGB utódszervezete ) dönti el, hogy mit hoznak nyilvánosságra, és mi marad továbbra is titkosítva. A legtöbb most megnyíló dokumentum pedig a korábban rehabilitáltakra vonatkozik majd."

Szerinte az is problémát jelent, hogy az országban ma nincs olyan független történészbizottság, aki engedélyt kapna az iratok átfogó tanulmányozására. Emellett hasonló problémák nehezítik a Szovjetunió világháborús külkapcsolatainak tanulmányozását, ráadásul a levéltárban nincs katalógus, így ott igen komoly problémát jelent bármit megtalálni.

Az FSB a sajtó kérdésére megerősítette, hogy az iratanyagokat valóban csak a kivégzettek és kitelepítettek családtagjai számára tették hozzáférhetővé. Erre persze nagy az igény: a levéltár igazgatója, Vaszilij Krisztoforov szerint tavaly egy korábban megnyitott irategyüttest közel 1500-an tanulmányoztak. Az FSB egyben beszámolt arról is, hogy 1994 óta közel 60 ezer olyan dokumentumot adtak át az Egyesült Államoknak, amelyek a náci háborús bűnökre vonatkoztak. Az iratok legtöbbjét a ma is élő, Amerikában letelepedett nácik kitoloncolásakor illetve az ellenük folytatott perekben használják fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár