2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Oszmán-török szőnyegkiállítás készül Budapesten

2007. augusztus 2. 09:00

Oszmán-török szőnyegekből nyílik kiállítás szeptemberben Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban; a csaknem félszáz darab közül az egyik legkülönlegesebb egy 15. századi szőnyegtöredék.

A szeptember 17-én nyíló, Oszmán-török szőnyegek - In memoriam Batári Ferenc (1934 -2005) című kiállításon az Iparművészeti Múzeum oszmán-török szőnyeggyűjteményének legszebb darabjait csodálhatja meg a közönség. E világhírű gyűjtemény utoljára 1994-ben, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban rendezett kiállításon volt látható, az Iparművészeti Múzeum épületében pedig 10 évvel ezelőtt került a nagyközönség elé néhány kiemelkedő darabja Süleyman Demirel akkori török államfő budapesti látogatása alkalmából.

A kollekció szenzációjának számít a két legkorábbi, 15. századi, egyedülálló szőnyegtöredék, az úgynevezett Crivelli- és Memling-szőnyegek. A korai állatalakos Crivelli-szőnyegtöredék világhírnevét Batári Ferencnek, az Iparművészeti Múzeum egykori főmuzeológusának köszönheti. Az oszmán-török szőnyegek nemzetközileg elismert szakértője 1984-ben tudományos publikációjában tette - "Crivelli-szőnyeg"  néven - világszerte ismertté azt a szőnyegtöredéket, amelyhez hasonlót ábrázol Carlo Crivelli velencei festő két - 1482-ben, illetve 1486-ban készült - festményén.

A kiállításon, amelyet Batári Ferenc emlékének szentelnek, az Iparművészeti Múzeum szőnyegei mellett a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből két ravatalkép, valamint a Szépművészeti Múzeum anyagából két festmény szerepel egy-egy jellegzetes török szőnyeg ábrázolásával.

Az egykori Magyar Királyság és Erdély területére az Oszmán Birodalommal folytatott diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok révén érkezett a számos értékes keleti portéka, díszes lófelszerelés, drága kelme, fegyver és szőnyeg. Így Magyarországon és Erdélyben egyedülállóan gazdag 16-17. századi oszmán-török szőnyegkollekció alakult ki. Az Iparművészeti Múzeum az isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeum anyaga után a világ második leggazdagabb oszmán-török szőnyeggyűjteményét tudhatja magáénak.

A múzeum mintegy 800 darabot számláló anyagának egynegyedét teszi ki a 15-19. századi oszmán-török gyűjtemény. A kiállítás ezek közül mutatja be a legszebbeket, szőnyegtípusok szerinti csoportosításban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár