2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az iszlám művészetek a Louvre-ban

2005. augusztus 1. 10:00

Az iszlám művészetek új múzeumi szárnyát alakítja ki a párizsi Louvre 2009-re, Mario Bellini olasz és Rudi Ricciotti francia építész tervei alapján.

A két építész nemzetközi pályázat alapján nyerte el a megbízatást. Az új részleg felépítésére összesen 56 millió eurót (kb. 14 milliárd forintot) fordítanak: ebből 26 milliót a francia állam biztosít, 17 milliót a nagy franciaországi érdekeltségekkel rendelkező Al-Valid bin Talal, Fahd szaúdi uralkodó unokaöccse, a világ ötödik leggazdagabb embere ajánlott fel, 4 millióval a Total kőolajcég elnöke, Pierre Desmarest száll be, a még hiányzó összeget további szponzoroktól várják.

A kiállítás leendő helye


A múzeum iszlám részlege a Louvre nyolcadik nagy szekciója lesz, létrehozását tavaly Jacques Chirac francia elnök kezdeményezte. A nagy francia múzeum gyűjteménye jelenleg is a New York-i Metropolitan és a londoni British Museum anyagához hasonlítható, 10 ezer műtárgyat tartalmaz, ehhez adódik majd az új részlegben a Dekoratív művészetek központjának háromezer darabja, főleg híres szőnyeggyűjteménye.

Az iszlám művészet csarnoka 4000 négyzetméteres lesz. Renaud Donnedieu francia kulturális miniszter meleg szavakkal méltatta Ben Talal adományát, amely a franciaországi műpártolás történetében az egyik legnagyobb összegű hozzájárulás. A Louvre-nak évi 7 millió látogatója van.

Az iszlám művészet és kultúra iránt azonban nem csak a francia múzeumok érdeklődnek: a tavalyi év során a londoni Victoria and Albert Museum jelentette be új iszlám kollekciójának épülő és 2006-ra befejezendő galériáját. A 9,7 millió dolláros költségeket itt is egy szaúdi milliárdos, Mohamed Dzsamil fedezi majd.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár