2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a budapesti dunai rakpartokról

2007. július 9. 18:00

A rakodópart kövei címmel a Duna budapesti rakpartjainak 150 évét bemutató kiállítás nyílik július 12-én a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) fővárosi székházában, az Örökség Galériában.

A kiállítás régi festmények és metszetek, archív és mai fotók, egykori térképek és eredeti tervek segítségével mutatja be a Duna szabályozásának és a rakpartok kiépítésének hatalmas munkáját - olvasható a tárlatról szóló összegzésben, amelyet Kolundzsija Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság budapesti és Pest megyei területi csoportjának elnöke jegyez.

A galériában összesen mintegy 200 fotó látható majd különböző közgyűjtemények anyagából. A képek csaknem kétharmada archív felvétel. A kiállítással a szervezők a főváros panorámájához szervesen hozzátartozó "mérnöki alkotás" értékeire kívánják felhívni a figyelmet, amelynek korábban műemléki védettségét kezdeményezte a Budapest Világörökségéért Alapítvány.

Kolundzsija Gábor kitért arra: a KÖH pozitívan fogadta az alapítvány kezdeményezését, amelyet a szervezet tavaly nyáron terjesztett a kulturális minisztérium elé. A terv szerint a védelem Budán a Komjádi Béla utcától a Petőfi hídig, Pesten a Dráva utcától a déli összekötő vasúti hídig terjedne, azonban a rendeletet mind a mai napig nem hirdették ki. Összegzése szerint a kiállítás anyaga úgy mutatja be a dunai látkép szerves részét képező rakpartok kialakítását, hogy az a szakemberek mellett a szélesebb közönség figyelmét is felkeltse.

A szabályozatlan Duna, az 1838-as jeges árvíz mellett a látogatók megismerhetik a folyó szabályozásának és a rakpartok kiépítésének történetét, a "nagyszerű mérnöki művek típusait". A kiállításon bemutatják a budai alsó rakpart kiszélesítésének megakadályozásáért folytatott harcot, s felvázolják a rakpartok védetté nyilvánításának folyamatát is. "Budapestet méltán nevezik a Duna gyöngyének: ez a város büszkélkedhet a legszebb dunai látképpel, amit eleink nagyszerű alkotása, a rakpartok foglalnak méltó keretbe" - olvasható Kolundzsija Gábor írásában.

A rakodópart kövei című kiállítás szeptember 1-jéig tekinthető meg az Örökség Galériában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár