2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják a skót királyok koronázási helyét

2007. július 6. 11:00

A középkori skót uralkodói hatalom szimbólumának számító Scone melletti hegyen hamarosan egy régészeti expedíció próbálja megfejteni az egykori koronázások és az ott álló elveszett apátság titkait.

A skóciai Perthtől északra található Scone egykor Skócia fővárosa volt. A település mellett magasodó Moot Hill mindig is a helyi uralkodói hatalom szimbólumának számított, hiszen a kilencediktől egész a 13. századig ott koronázták a skót uralkodókat.

III. Alexander (1241-86) koronázása a Moot Hill tetején

A régészek igen keveset tudnak a hegyről és az egykor a közelben álló, ám mára elveszett apátságról is, amelyet 1114-ben alapítottak, majd azt a reformáció során a feldühödött tömeg fosztotta ki és pusztította el.

A jövő héten azonban egy előzetes régészeti feltárás kezdődik majd a helyszíneken, hogy végre a legmodernebb történeti módszerekkel is megismerhessék s skót királyság gyökereit. A július 9-20-áig tartó projektet Oliver O'Grady, a Glasgowi Egyetem régészeti tanszékének régésze, és Peter Yeoman, a középkori skót történelem szakértője vezetik majd.

O'Grady szerint "Scone nagyon fontos helyet tölt be a skót történelemben, hiszen ott egy igen fontos apátság állt a középkorban, és ott iktatták be az uralkodókat is". Elmondása szerint nagyon pozitív, hogy végre tudományos módszerekkel próbálják megismerni a skót múltat.

A kutató két évvel ezelőtt egy előzetes terepbejáráson már kijelölte a hegyen folytatandó ásatás helyét. Most azonban földradarokkal és a legújabb magnetométeres eszközökkel, korábban példátlan részletességgel mérik majd fel a területet. A csoport egyben megpróbálja meghatározni, hogy pontosan hol is állhatott a mára elveszett apátság.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár