2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmentik a skót kocsmákat

2007. április 11. 10:15

Egy nemrég elkészült útikalauz szerzője szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség a fogyatkozó számú tradicionális skót pub megmentésére.

Izgalmas hasonlat:
Amit a századforduló kávéházainak
berendezéseiről tudunk -
a Budapesti Negyed cikke

Az Edinburgh-ban pár hete életre hívott Skót Örökségi Kocsmák nevű mozgalomhoz 120 tag csatlakozott, és csak azok kerülhettek be közéjük, akik legalább 40 éve nem változtattak kocsmájuk belső kialakításán. Ennyi idő alatt ugyanis a legtöbb pub komoly átalakuláson ment keresztül, és a tipikus skót kocsmák jellegzetességei (a középső pult, az asztalok elrendezése) szép lassan eltűnnek mindenhonnan.

Az útikalauz szerzője, Michael Slaughter szerint mindenképp meg kéne óvni azokat a pultokat és bárokat, amelyeknek hosszú időre visszanyúló története van. "Nagyon kevés van belőlük. A történelmi belsők száma az elmúlt 30-40 év során jelentősen megcsappant... azt akarjuk, hogy ez a folyamat megálljon, és a keveset, ami megmaradt, megőrizzük" - nyilatkozta a The Scotsman című lapnak. "Arra kérjük hát a tulajdonosokat és bérlőket, hogy hagyják azokat úgy, ahogy vannak".

Slaughter kiemelte, hogy a listán szereplő kocsmák felének épülete már eredetileg is örökségvédelem alatt áll, ám a szabályozás nem rendelkezik a pubok belső teréről. A mozgalom tagjainak tehát az a célja, hogy az örökségvédelmi szabályokat ezekre is kiterjesszék. A skót örökségvédelem vezetője, Deborah Mayss szerint nagyon sok csodálatosan megtervezett történelmi pub van Skóciában, amiknek megóvásában ők is szívesen részt vesznek majd.

Arról azonban nem szól a fáma, hogy a legújabb szabályozási tervhez mit szólnak azok, akik épp a kocsmák átalakításával szeretnék növelni a forgalmukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár