2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki mit tudott az elmúlt 30 évről?

2007. június 11. 19:00

A múlt héten zajlott le a SIÓ-ECKES Kft. által szervezett `Ki tud többet az elmúlt 30 évről?` című középiskolás vetélkedő döntője. A tét igen jelentős volt, ugyanis az első három helyen végzett csapat tagjainak, a helyezések sorrendjében, öt, kettő illetve egy éven keresztül a SIÓ-ECKES fizeti egyetemi vagy főiskolai tandíját. A vetélkedőt a SIÓ márka harminc éves jubileuma alkalmából szervezték.

A végső megmérettetésből a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Közgizdászok csapata került ki győztesen, a második helyen a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium NSZG csapata végzett, a harmadik a Kunszentmiklósi Református Kollégium Buborék csapata lett. A negyedik helyen a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium Kerekasztal Kör csapata végzett, az ötödik helyen pedig a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti és Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium Zichy csapata zárta a versenyt.

Fazekas Endre és Bartal Csaba ellenőrzik a feladatok megoldását

"Rendkívül jól érzés volt látni, hogy milyen tehetséges és jól felkészült diákok jutottak a döntőbe, akik tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen jól ismerik a közelmúlt eseményeit. A célunk éppen ez volt: rámutatni, hogy mennyi minden történt a világban 1977, a SIÓ márka születése óta" - mondta el Fazekas Endre, a SIÓ-ECKES Kft. ügyvezető igazgatója.

A döntőn összesen 16 feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak - többek között híres embereket és híres jeleneteket, film- és zenerészleteket, rendszerváltás előtti utcaneveket kellett felismerniük, némán lejátszott archív híradórészletek alá szöveget írniuk, - a végső sorrendet pedig az utolsó feladat, az elmúlt 30 évvel foglalkozó 30 villámkérdés döntötte el.

A vetélkedőn első helyen végző csapat tagjainak öt, a második helyezett csapat tagjainak kettő, a harmadik helyezett csapat tagjainak pedig egy éven keresztül fizeti egyetemi vagy főiskolai tandíját a SIÓ-ECKES. A versenykiírásban eredetileg második és harmadik díjként egy- illetve féléves tandíjtámogatás szerepelt, de a zsűri látva a csapatok vetélkedőn nyújtott kimagasló teljesítményét, "megduplázta" a nyereményeket. A negyedik helyezett csapat videokamerát és 50 ezer forintos könyvutalványt kapott, az ötödik helyezett szintén 50 ezer forintos könyvutalványt nyert. A csapatok felkészülését segítő vezető tanárok ugyancsak 50 ezer forintos könyvutalványban részesültek.

A március óta zajló vetélkedőn magyarországi középiskolás csapatok vehettek részt, iskolánként több csapat is jelentkezhetett. Összesen 247 csapat nevezett a vetélkedőre, a második fordulóba 101 csapat küldte be megoldásait, akik közül öt jutott a budapesti Millenáris Teátrum Hajójában megrendezett döntőbe. A selejtező fordulókban a csapatoknak a www.sio77.hu oldalon közzé tett elméleti és kreatív feladatokat kellett teljesíteniük. A történelmi tesztek mellett el kellett készíteni a SIÓ 1977-es reklámfilmjét, és egy valódi vagy képzeletbeli interjút kellett készíteni az elmúlt harminc év egy meghatározó hazai közéleti személyiségével.

A nyertes csapat

A zsűri tagjai Lénárt András történész (1956-os Intézet), Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Sömjén Antónia televíziós rendező, Bartal Csaba, a Múlt-kor főszerkesztője valamint Fazekas Endre, a SIÓ-ECKES Kft. ügyvezető igazgatója voltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár