2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatért a Normandiában elesett katona dögcédulája

2007. június 11. 16:00

Halála után 63 évvel találták meg egy amerikai katona dögcéduláját, aki a második világháborúban, a normadiai partraszálláskor esett el.

Nem sok marad Clark közlegény után. Csupán néhány elsárgult fénykép, pár levél a rövidre sikerült katonai szolgálatból és egy kitüntetés, a Bíbor Szív sebesülési érdemrend. Rendes temetése sem volt, holtteste francia földben fekszik egy katonai temetőben. 20 évesen vesztette életét a szövetségesek normandiai partraszállási hadműveletében, a második világháború fordulópontjának tartott D-napon, 1944. június 6-án, ahol 24 óra alatt négyezer amerikai katona esett el.

Clark fémből készült apró katonai azonosító lapját - ismertebb nevén dögcéduláját - szerdán, napra pontosan 63 év után kapta meg a család. "Még mindig emlékszem, ahogy jöttek a katonák és elmondták William édesanyjának, hogy a fia elesett. A családból senki nem akarta elhinni, mert nem volt holttest, nem volt bizonyíték" - mondta a 79 éves Lota Park, a közlegény unokatestvére, aki átvette a dögcédulát Jeff Fulghamtől, a D-Day Memorial alapítvány igazgatójától.

A nyakbavalót egy világháborús relikviákat gyűjtő amerikai veterán találta meg a normandiai homokban, az Omaha Beach kódnevű partszakaszon. A lapocska kissé megfeketedett, de különben jó állapotban maradt fenn, tisztán látszik rajta a közlegény neve, valamint a vallására és vércsoportjára vonatkozó adatsor is.

Megtalálója eljuttatta a Virginia állambeli Bedfordba, a D-Day Memorial munkatársaihoz, akik felkutatták a 63 éve elesett katona rokonait. Az alapítványnak egyébként azért van a székhelye Bedfordban, mert a lakosság számához viszonyítva éppen ennek a városkának a lakói hozták a legnagyobb emberáldozatot a győzelemért.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár