2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világörökségnek jelölik a Loch Ness-i szörnyet

2007. június 4. 16:00

Skót üzletemberek egy csoportja javaslatot tett arra, hogy a Loch Ness-tavat világörökségi helyszínné nyilvánítsák, de e rang megszerzése legalább három évbe telik.

A helyi fogadótulajdonosok reményei szerint a javaslat 18 hónapon belül a brit kormány elé kerül, s ha a kormány helyesli, továbbítja az ENSZ illetékes szervének, amelynél egy efféle jelölés elbírálása többnyire két évet vesz igénybe.

Az üzletemberek azzal érvelnek, hogy nem csupán a Loch Ness-i szörny jelent vonzerőt, hanem a táj természeti és kulturális gazdagsága is. A Loch Ness egyébként Nagy-Britannia legnagyobb és legmélyebb tava, kétszázharminc méteres mélységével az Északi-tengert is megelőzi.

A csoport számításai szerint a világörökségi státusz 80 millió font (29,4 milliárd forint) bevételt hozhatna évente a helyi közösségeknek. A tavat évente négyszázezer turista látogatja, ami 25 millió font bevételt jelent.

Ám a világörökségi jelölés a híres Loch Ness-i szörnyet is "aktivizálta": egy amatőr tudósnak, az 55 éves Gordon Holmesnak nemrég sikerült lekameráznia a titokzatos élőlényt, ráadásul a felvétel olyan jó minőségű, hogy az általában szkeptikus skót BBC is leadta fő hírműsorában a múlt héten. Az 1930-as évek óta, amikor egy sebész először kapta lencsevégre a szörnyet, több mint 4000 alkalommal pillantották meg a tó urát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár