2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Húsz évig raboskodtak Kínában a CIA ügynökei

2007. május 18. 13:00

A feledés börtönévei

Downey szabadulása

A két amerikait időközben kegyetlen kihallgatásnak vetették alá: nyílt fizikai bántalmazást nem alkalmaztak ellenük, de nem alhattak, nem tisztálkodhattak, s vasbilincset kellett viselniük a lábukon. A kihallgatásuk napi 24 órában folyt, s végül mindketten bevallották, hogy CIA ügynökök. Pekingbe vitték őket, és elfogatásuk után két évvel végre egy titkos katonai bíróság elé kerültek. A magasabb rangú Downey életfogytiglant, Fecteau pedig 20 év börtönbüntetést kapott. A CIA csak a kínai állami hírügynökség közleményéből értesült az ügynökök sorsáról, amely hírül adta, hogy elítélték az amerikai kémeket. Hivatalosan az amerikai kormány ekkor is ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a két férfi civil állampolgár, és a kémkedés vádját visszautasította.

A hosszú és kegyetlen börtönévek alatt a két férfi huzatos cellákban lakott, és csak kukacos rizst és zöldséget kaptak enni. Néha könyvet és újságokat is olvashattak, majd pontosan kiszámított pszichológiai kegyetlenséggel ezt is megvonták tőlük. Az amerikaiak túlélő stratégiákat alkalmaztak: naponta tornáztak, írtak, kínaiul tanultak, és azzal edzették elméjüket, hogy visszaidézték azt a világot, amelyhez egykor maguk is tartoztak. Mindkettőjüknek kötelezően kellett olvasni Marx és Mao műveit, de nem vetették őket agymosás alá. Downey és Fecteau nem találkozhatott egymással a börtönben, bár mindent megtettek, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással. Megkülönböztető köhögést használtak, hogy jelezzék, a börtön melyik részén vannak, illetve baseball-vonalakat húztak a gyakorlótér porába.

A kínai őrök a legtöbbször azt mondták nekik, hogy kormányuk cserbenhagyta őket. Az Egyesült Államok visszautasította a kínai kommunista kormány által ajánlott alkut, de mindent megtett, hogy kiszabadítsa a két férfit. Fontolóra vették, hogy rajtaütéssel megpróbálják kiszabadítani őket, de mivel nem ismerték a pontos tartózkodási helyüket, elvetették az ötletet. Néhány hírtöredék azért eljutott a foglyokhoz: ezek közül a legfontosabb újság John F. Kennedy meggyilkolása volt, de kiszabadulásukig például azt sem tudták, hogy ember járt a Holdon.

A lassan enyhülő kínai-amerikai diplomáciai kapcsolat eredményeként 1971. december 9-én Henry Kissinger titokban Pekingbe utazott. Ekkor Fecteau már szabad volt, de Downey még 15 hónapig rács mögött maradt.


Nixon később nyilvánosság előtt is beismerte, hogy a két férfi valóban CIA ügynök volt, és egy titkos bevetés alatt fogták el őket Kína területén. Szabadulásuk felhajtás nélkül zajlott, s mindketten visszautasították, hogy eladják történetüket. Downey csak annyit mondott, hogy az egész "merő unalom volt", Fecteau pedig azzal viccelődött, hogy kitűnő egészségét a "pia, kenyér és cigi nélkül töltött 19 évnek" köszönheti. A két volt fogoly még ma sem beszél szívesen.

A CIA, miután 20 éven keresztül megtagadta a két ügynökét, most példaképpé emelte őket, miközben börtöntapasztalataik a túlélés esettanulmányává váltak. Amikor 1998-ban megkésve kitüntették őket, George Tenet CIA igazgató a következőket mondta: "Az önök története a CIA történelmének egyik legfigyelemreméltóbb fejezete."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár