2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A CIA tudott a kubai repülőgép elleni merényletről

2006. október 13. 10:15

Már hónapokkal az 1976 októberében elkövetett merénylet előtt értesítették az amerikai központi hírszerzést, hogy Castro ellenes fegyveresek fel akarnak robbantani egy kubai utasszállító repülőgépet.

1976. október 6-án a Cubana légitársaság 455-ös járata Barbados partjai felett felrobbant, 73-an, köztük Kuba olimpiai válogatott vívócsapata vesztette életét. A merénylet harmincadik évfordulója után nem sokkal nyilvánosságra hozott dokumentumból kiderült, hogy egy Castro ellenes kubai menekült elárulta az amerikai hírszerzőknek, hogy két társa merényletre készül egy kubai utasszállító ellen.

Megemlékezés a 30 éves évfordulón

A CIA akkori informátora, Luis Posada Carriles egy időben a CIA alkalmazottja volt, majd 1967-től Venezuelában élt, ahol az ország terrorista ellenes ügynökségét vezette - számolt be róla a New York Times. A merénylet idején már nem dolgozott az ügynökségnek, ám az események után öt nappal Venezuelában letartóztatták, de 1985-ben megszökött a börtönből, még az előtt, hogy az ellene indult bírósági tárgyalást be tudták volna fejezni. Hugo Chavez, Venezuela elnöke ma a 78 éves férfi kiadatását követeli, és azzal vádolja Washingtont, hogy egy terroristát védelmez.

Posada

Posada 2005 óta egy texasi börtönben van a bevándorlási törvények megsértése miatt. Az amerikai kormány dilemmája érthető: ha a férfit a kommunizmus ellen vívott harc hősének nevezik, és kiengednék a börtönből, akkor saját terror-ellenes politikájukkal mennek szembe.

A most nyilvánosságra került információ a kubai emigránsokat is felháborította, és több tüntetést tartottak az amerikai kormányzat felelőtlen politikája ellen. Egyesek egyenesen a Bush-családot hibáztatták a robbantásért, ugyanis az idősebb Bush 1975-től a CIA igazgatója volt.

Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a CIA annak idején mit kezdett az információval, az ügynökség szóvivője egyelőre nem kommentálta az esetet.

A CIA hallgatása nem meglepő: korábban beszámoltunk arról, hogy az emigránsok partraszállási kísérletének kudarcát is megjósolták, ám akkor az elnök nem figyelt rájuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár