2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pert vesztettek a kínai szexrabszolgák

2007. május 2. 17:00

A japán legfelsőbb bíróság is elutasította két kínai asszony kártérítési keresetét, akiket a japán megszálló hatóságok kényszerítettek prostitúcióra.

A legfelsőbb bíróság helybenhagyta a tokiói főbíróság 2005. márciusában hozott ítéletét, amely elismerte ugyan, hogy a két asszonyt - japán szóhasználattal élve "komforthölgyet" - szexuális szolgálatokra kényszerítették, de elutasította keresetüket arra hivatkozva, hogy az 1952-es japán-kínai békeegyezmény már rendezte a kérdést.

Történészek szerint a második világháború idején mintegy 200 ezer ázsiai nő került japán katonákat kiszolgáló bordélyházakba, főleg Korea és Kína területén. Az áldozatok beszámolói szerint a japán hadsereg elhurcolta őket otthonaikból, majd arra kényszerítette, hogy kiszolgálják a katonai bordélyok japán vendégeit.

A szexrabszolgaként dolgoztatott ázsiai nők ügye továbbra is gyakorta felmerülő kérdés a távol-keleti térségben. Márciusban felhördülést okozott Abe Sindzo japán kormányfő kijelentése, amely szerint nincs bizonyíték arra, hogy a japán kormánynak vagy a katonaságnak közvetlen köze lett volna a nők elrablásához.

A miniszterelnök később országa nevében bocsánatot kért az asszonyok szenvedéseiért, és megismételte: tartja magát az 1993-as tokiói bocsánatkéréshez, amely elismerte a japán hatóságok szerepvállalását a bordélyok létrehozásában és működtetésében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár