2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb sikeres műemlék-felújításokat díjaztak

2007. április 27. 15:00

Két látványos magyar műemlék-rekonstrukció kapta idén a civil értékvédők által adományozott Europa Nostra-díjat: a New York-palota és a ferihegyi I. terminál felújítása.

Az Europa Nostra civil értékvédő szervezet idei érmét Pest legszebb bérpalotája, a New York felújítása kapta. A Boscolo csoport jóvoltából ma szállodaként és megújult kávéházként funkcionáló épület műemléki kutatásáért és helyreállításáért Kaló Judit és Hild Csorba Bernadett építészt, Giancarlo Munari projektvezetőt és Vadas Ferenc művészettörténészt díjazták.

A második világháború előtt megtervezett, de csak az ötvenes években befejezett Ferihegyi repülőtér ipari műemlék. A felülnézetből repülőgépet formázó első terminál megújításának tervezője Jaklics Ervin, Obermayer István és Szécsi Zsolt volt, a belső terek és a bútorok az utóbbi mellett Takács László munkáját dicsérik.

Az Europa Nostra 1978 óta minden évben több kategóriában oszt díjakat. Idén 32 országból 158 nevezés érkezett a bírálóbizottsághoz, s végül tizenhat érmet és tizenhárom - harmadik díjnak számító - oklevelet ítéltek oda. A civil értékvédő szervezet szakértői szerint a legkiemelkedőbb értékvédőknek járó fődíjat idén öt program érdemelte ki: a törökországi Sarica-templom megmentői az építészeti örökség megóvásáért, az itáliai Santo Stefano di Sessanio, egy középkori erődfalu felélesztői a kultúrtáj megvédéséért részesültek az elismerésben.

A műalkotások megóvásáért és közzétételéért járó díjat a német Farbdiaarchiv zur Wand- und Deckenmalereit kapta. A kiemelkedő tudományos tevékenységéért járó díjat az Atlanti Fal Múzeuma hozta el. A kulturális örökség megóvása érdekében tanúsított elkötelezett szolgálatáért a román-brit Mihai Eminescu Alapítvány kapta meg az elismerést. A kitüntetettek június 8-án, a stockholmi városházán vehetik át az elismeréseket.

Az Europa Nostratól Magyarországon eddig összesen 21 érmet, illetve oklevelet vehettek át a hazai műemlékek megújítói. Első ízben 1982-ben a szennai falumúzeum kialakítását díjazták diplomával. A korábbi  kitüntetettek között volt a Vidám Park-beli Körhinta rekonstrukciója, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének felújítása.

Idén április 18-án, a műemlékvédelmi világnapon átadták a sikeres helyreállításokért odaítélt ICOMOS-díjakat is. Az idei sikeresnek ítélt három díjazott a győri Szent Ignác-templom, a pesti Eötvös utcában lévő egykori Hatvani Deutsch-palota és a veszprémi Dubniczay-ház.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár