2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeket koordinál a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat

2007. április 18. 08:00

Létrejött és megkezdte működését a nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti feltárások koordinálására a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat.

A szolgálat a régészeti lelőhelyek feltárásának szabályairól szóló rendelet április 3-án életbe lépett módosítása alapján, az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ átalakításával jött létre, feladata konkrét régészeti feltárások elvégzése, illetve az ilyen típusú munkák országos koordinálása - mondta a szakállamtitkár.

A szakszolgálat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által végzett, illetve a Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó 100 millió forint feletti beruházásoknál, valamint az 1,5 milliárd forint feletti egyéb fejlesztések esetében illetékes. Más beruházások esetében a területileg illetékes megyei múzeumok hatáskörében marad a feltárási feladatok ellátása.

Mindent ők felügyelnek majd

Az autópálya-építések és az állami infrastrukturális fejlesztések "boomszerűen" érték a régészszakmát, amely nagyon nagy mennyiségű feladattal, jogszabályi, intézményi és finanszírozási problémával találta magát szemben - indokolta az új intézet felállítását Schneider Márta. Virágos Gábor megbízott igazgató elmondta: a legfeljebb húsz fővel működő új intézmény egyik legfőbb feladata a feltárásra és dokumentációra vonatkozó egységes standardrendszer kidolgozása, az eredmények feldolgozásának egységesítése.

A egyes feltárásokat projektrendszerben végzik majd, adott beruházásokhoz állítják fel a szükséges csapatokat. A forrásokat központi költségvetésből fedezik, a feladatok eseti költségeit viszont a beruházási projektek biztosítják - mutatott rá Virágos Gábor. A megbízott igazgató kiemelte, hogy az új rendszerben a beruházó számára is kalkulálhatóvá válik a feltárások költsége, mivel előre meghatározott szolgáltatási díjakat állapítanak meg. Így nem kerülhet sor árvitára sem - jegyezte meg Virágos Gábor.

Az adott feltárást végző intézményeket eddigi működésük, fő területeik, kutatási terveik alapján választják ki az egyes projektekhez. Amennyiben pedig több szervezet is alkalmas a feladatra, akkor a hamarosan felállítandó, 8-10 fős független tudományos tanácsadó testület hozza majd meg a döntést. A szakszolgálat vezetői posztjára pályázatot ír majd ki, működésének eredményességét pedig egy év múlva felülvizsgálja az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár