2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fogyasztói bojkott vívta ki a rabszolgaság felszámolását

2007. április 13. 12:30

Kulturális ösvény a rabszolgaság nyomában

Nagy-Britanniában több száz esemény fémjelzi a rabszolga-kereskedelem eltörléséről szóló törvény elfogadásának 200. évfordulóját, amelyekhez szorosan kapcsolódik a modern kori rabszolgaság elleni kampány. Ezek közül szemezgettünk.

1. Whitehaven
Ez a cumbriai város Anglia ötödik legfontosabb rabszolga-kereskedelmi kikötője volt. Az örökség része a Rum története: Whitehaven sötét oldala című kiállítás a Jefferson család boltjának 18. századi helyiségeiben. A Beacon Museum is rengeteg rabszolgaellenes programnak ad otthont.
Információ: The Rum Story, Lowther Street (http://www.rumstory.co.uk); the Beacon Museum (http://www.thebeacon-whitehaven.co.uk).

2. Lancaster

Lancaster Anglia negyedik legnagyobb rabszolga-kereskedelmi kikötője volt. Az itteni kereskedők 24950 afrikai rabszolgát szállítottak az Atlanti óceán másik partjára. A város Abolished (Eltörölve) címmel több eseményt is szervez a rabszolgaság ellen. Nem szabad kihagyni Kevin Dalton-Johnson, fekete bőrű művész 2005-ben készített, "Elfogott afrikaiak" című megrendítő szobrát sem.
Információ: Lancaster City Museum (http://www.lancashire.gov.uk/education/museums/abolished/).

3. Liverpool

A 10 millió fontból létrehozott Nemzetközi Rabszolgaság Múzeum (International Slavery Museum) augusztusban nyílik meg a nagyközönség előtt. Fő témái az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelem, az abolicionista mozgalom, a jóvátétel, az emberi jogok és a rasszizmus lesznek. A Merseyside Tengerészeti Múzeumban látható a "The Brookes" nevű rabszolgaszállító hajó másolata és modellje, amelyet Wilberforce használt terhelő bizonyítékként. A World in One City rendezvényei ebben a hónapban két helyi abolicionista, William Roscoe és John Newton életét követi nyomon.
Információ: Liverpool Tourist Office (http://www.liverpool08.com).

4. Manchester
2007-ben nyolc nagy manchesteri múzeum is megemlékezik a rabszolgaságról. Manchester ad otthont a Meet the Abolitionists Tour (Abolicionisták útja) és az Art Against the Slave Trade (Művészet a rabszolga-kereskedelem ellen) rendezvényeknek, míg Oldham a The Fight to End Slavery (Harc a rabszolgaság megszüntetéséért) című eseménynek.
Információ: People's History Museum. Manchester (http://www.phm.org.uk).

5. Bristol

Bristolban harangzúgással, biciklicsengőkkel és énekléssel jelezték a rabszolga-kereskedelmet eltörlő törvény elfogadásának pontos időpontját. A British Empire & Commonwealth Museum április 23-án induló és két évig látható kiállítása az abolicionizmussal és a rabszolgaság örökségével foglalkozik.
Információ: Visit Bristol (http://www.visitbristol.co.uk).

6. London

Csak néhány esemény a sok közül: Május 23.-szeptember 23. Westminster Hall: Angol rabszolga-kereskedelem: Abolicionizmus, parlament és emberek; 2008 januárig British Museum: Atlanti-óceáni kereskedelem és azonosság; A "Zong" hírhedt rabszolgaszállító hajó másolata ad otthont a "Free at Last?" (Végre szabadon?) című kiállításnak. (http://www.free-at-last.org).
Információ: VisitBritain (http://www.enjoyengland.com).

7. Soham

Olaudah Equiano, a nagy hatást kiváltó fekete abolicionista, aki előadásokat tartott Angliában a rabszolgaság szörnyűségeiről, 1792. áprilisában a sohami Szent András templomban vette feleségül Susannah Cullent. Április 17-én a sohami gyerekek újrajátsszák az esküvőt, majd a cambridge-i Monumentum Arts kórusa afrikai zenét ad elő.
Információ: Soham Town Forum (http://www.forum.soham.org.uk).

8. Wisbech

Ez a Cambridgeshire-ben található város szobrot állít leghíresebb szülöttének, Thomas Clarksonnak, akinek édesapja a helyi iskola igazgatója volt. Szülőházában ma ügyvédi iroda működik. Afrikai zenei események, művészeti rendezvények és beszélgetések színesítik a programot.
Információ: Wisbech & Fenland Museum (http://www.wisbechmuseum.org.uk).

9. Sheffield

Az itteni fémmunkások az abolicionista mozgalom meghatározó szereplői voltak, akik ezrével írták a petíciókat annak ellenére, hogy a rabszolga-kereskedelem eltörlése a megélhetésüket fenyegette. A sheffieldi hölgyek társasága fontos szerepet vállalt az 1820-as évek tiltakozásaiban. James Montgomery, akinek szobra a székesegyház mellett áll, a helyi újság abolicionista szerkesztője volt.
Információ: Sheffield Tourist Office (http://www.sheffield.gov.uk).

10. Hull

A 18 hónap alatt 1,6 millió fontért felújított Wilberforce House Museum, a rabszolgaság ellen küzdő parlamenti képviselő otthonának megnyitásán részt vett a barbadosi miniszterelnök. A világ első rabszolgaságellenes múzeuma a kereskedelmet és annak megszüntetését mutatja be. A Walking with Wilberforce a képviselő életéhez kapcsolódó látnivalókat járja végig.
Információ: Wilberforce events office (http://www.wilberforce2007.com).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár