2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Extravagáns életet élt a Smithsonian igazgatója

2007. március 30. 16:15

Menesztették a Smithsonian Institute főtitkárát, miután extravagáns költekezésének nyilvánosságra kerülése óriási felháborodást váltott ki.

Az intézmény igazgatótanácsa a héten egyöntetűen elfogadta Lawrence Small lemondását: a férfi, aki korábban bankigazgató volt, hét éve töltötte be a főtitkári tisztséget. A botrány akkor tört ki, amikor a The Washington Post című lap megírta, hogy egy belső vizsgálat kiderítette: a nagy lábon élő Small és felesége az elmúlt hat év során 2 millió dollárt (373 millió forint) költött rezidenciájának karbantartására és fogadásokra. Ez pedig még amerikai viszonyok közepette sem kis (small) összeg.

Csak az amerikai főváros egyik elegáns negyedében bérelt 650 négyzetméteres villa fenntartása 1,15 millió dollárt tett ki. Small többek között számlákkal igazolta, hogy az áramfogyasztásért 152 ezer dollárt fizetett, a takarításért 273 ezer dollárt, egy csillár megtisztításáért pedig 2535 dollárt.

Csalást ugyan nem állapítottak meg, de a Smithsonian főtitkárnak tékozlása olyan felháborodást váltott ki az amerikai törvényhozásban, hogy a szenátus a múlt héten mindaddig befagyasztotta a múzeumok támogatására vonatkozó 17 millió dolláros költségvetési kiegészítés jóváhagyását, amíg meg nem reformálják azok pénzgazdálkodásának szellemét.

A Smithsonian Institute hatezer alkalmazottal 18 múzeumot irányít, köztük a híres washingtoni repülési és űrhajózási múzeumot, valamint az amerikai főváros állatkertjét. Összesen évi 1 milliárd dolláros költségvetéssel gazdálkodik, amelynek 70 százalékát az állam biztosítja. A 18 múzeumot évente 23 millió látogató keresi fel.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár