2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elszabadultak az indulatok a Da Vinci-kölcsönzés miatt

2007. március 5. 09:30

Heves vita robbant ki Firenzében amiatt, hogy egy tokiói kiállításra szállíthatják Leonardo da Vinci Angyali üdvözlet című remekművét.

Tokióba szállítják Leonardo da Vinci (1452-1519) Angyali üdvözlet című alkotását egy ideiglenes tárlatra, a képet szállító repülőgép a tervek szerint március 12-én indul Japánba a római Fiumicino repülőtérről - jelentte be az olasz örökségvédelem.

Egy sor firenzei értelmiségi és politikus azonban a leghatározottabban ellenzi a festmény kölcsönadását, a város összesen 297 nevezetes személyisége, köztük Franco Zeffirelli rendező és Mina Gregori művészettörténész írásban tiltakozott a festmény elszállítása ellen - adta hírül a milánói Corriere della Sera. Néhányan azt is kilátásba helyezték, hogy az Uffizi kapuihoz láncolják magukat a 217x98 centiméteres festmény elszállításának megakadályozására.

Az Uffizi vezetősége ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a képet a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel védik. Az 1867 óta a képtárban őrzött remekművet kristálydobozban fogják szállítani, amely szinten tartja a belső hőmérsékletet és megvédi a képet a nedvességtől. A 100 millió euróra biztosított remekművet rendőri felügyelet mellett viszik a repülőtérre, Antonio Godoli, az Uffizi építésze kíséretében.

Leonardo az Angyali Üdvözletet a San Bartolomeo kolostor számára festette 1472-1475 között, amelyet 1867-ig, amíg az Uffiziba nem került, Domenico Ghirlandaio művének tartottak. Az biztos, hogy az angyal fejét és karját, valamint Mária ruhájának ráncait Leonardo festette. Röntgen- és infravörös-vzsgálatok azonban számos átdolgozás nyomait tárták fel. Egyebek között kiderült az is, hogy Szűz Mária ma látható feje alatt eredetileg másik fej volt, amelyet teljesen átfestettek.

Nem ez az első eset, hogy Olaszországban komoly vitákhoz vezet egy műtárgy kikölcsönzése: a Getty Museum felemás döntése óta az örökségvédők a világ minden múzeuma, így a japán gyűjtemények felé is bejelentették igényüket a lopott tárgyak visszadására. Amíg ez nem történik meg, addig a legtöbben úgy gondolják, hogy az adott országokban nem engedhetik meg az olasz kincsek kiállítását.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár