2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították Sztálin ismeretlen feleségét

2007. március 9. 16:00

Sztálin eleddig ismeretlen feleségéről közöl összeállítást az Argumenty i Fakty című orosz hetilap. A cikk írója a titokzatos frigy, és a diktátor új családja nyomába eredt.

Az egykori szovjet diktátor hivatalos életrajzában két asszony szerepel. Az egyik Jekatyerina Szvanyidze, akit Joszif Dzsugasvili 1904-ben vett nőül. Házasságukból 1907. márciusában született fiuk, Jakov, s még ugyanez év novemberében Jekatyerina elhunyt.

Sztálin 1919-ben nősült meg újra - ekkor a 22 évvel fiatalabb Nagyezsda Alilujevát vette el, akivel akkor már két éve élt együtt. Nagyezsda 1920-ban egy fiúval, Vaszilijjel, 1926-ban pedig egy kislánnyal, Szvetlánával ajándékozta meg férjét. A november egyébként szerencsétlen hónapnak bizonyult a diktátor házasságai szempontjából - a második feleség 1932-ben, november 8-ról 9-re virradó éjszaka vetett véget a hivatalos állítások szerint önkezével életének.

A diktátor asszonyai: Jekatyerina, Anna és Nagyezsda

1907. és 1917. között azonban nincs adat Sztálin magánéletéről. E hiátust véli részben betölteni az Argumenty i Fakty hetilap szerzője, egy bizonyos Nyikolaj Dobrjuha, aki bizonyítékként egy levelet tár az olvasók elé. A levél 1953. március 4-én, közvetlenül Sztálin március 5-én bekövetkezett halála előtt, amikor a diktátor már kómában volt, érkezett Georgij Malenkovhoz. A levél írója, bizonyos Regina Szversnyikova, lánykori nevén Kosztyukovszkaja) azt állította, hogy édesanyja, Anna Rubinstejn, egykor Joszif Dzsugasvili felesége volt és Sztálin gyerekkorától ismerte őt. Erre való hivatkozással kérvényezte a találkozót a haldokló diktátorral.

Nyikolaj Dobrjuha e levél alapján kezdett nyomozásba. Adatai szerint Anna, az eltitkolt hitves, 1890 körül született. 1911-ben kötötte első, rövid életűnek bizonyult házasságát, amelyből Regina született. A cikk szerzője szerint Anna 1912 és 1918 között találkozhatott Dzsugasvilivel. A későbbi diktátor 1912. áprilisában, majd szeptembertől 1913. február 23-ig, szibériai száműzetéséig tartózkodott Szentpéterváron. Előfordulhatott azonban, hogy 1917 tavaszán, Sztálin száműzetésből való visszatérte után találkozhattak és léphettek frigyre. A szerző e titkos házasság bizonyítékaként értékeli, hogy Sztálin ugyan 1917-ben találkozott Nagyezsda Alilujevával, de csupán 1919-ben törvényesítette kapcsolatukat.

Nyikolaj Dobrjuha felkutatta Anna rokonait. Mint kiderült, Sztálin esetleges felesége az 1950-es évek közepén bekövetkezett haláláig Leningrádban élt. Lánya, Regina 1950-ben költözött át férjével és fiával Moszkvába, ahol az egyik új építésű, úgynevezett "sztálini" házban kapott lakást - ott, ahol ma az újsütetű milliomosok vásárolnak otthont. 1989-ben hunyt el. A szerző írása végén kéri mindazok segítségét, akik bármilyen információval szolgálhatnak Sztálin esetleges harmadik feleségéről, hogy segítsék a további nyomozást.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár