2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tömeggyilkos költő: új életrajz Sztálinról

2004. november 23. 12:16

A diktátor serdülőkorában rímekbe öntötte gondolatait. Egy új életrajz költészete alapján alkot képet Sztálin romantikus oldaláról.

Joszif Viszarionovics Dzsugasvili serdülő korában még rímekbe öntötte gondolatait a világról:

A rózsaszín bimbó kinyílt 
Halványlilába borulva 
Szellőcskétől felkavarva 
A völgy liliomja a pázsit fölé hajolt.

Az idő múlásával Dzsugasvili tinédzser kori költészetét felmorzsolták a kemény harcok, a "liliomból" Sztálin vagyis acélember lett.

Robert Service Stalin: a Biography című könyvében nagy hangsúlyt fektet a diktátor költészetének vizsgálatára, amelynek segítségével képet kaphatunk Sztálin lelki alkatának romantikus oldaláról.

Service a bolsevik birodalom vezetőjét jó kedélyű, szerény, keményen dolgozó vezetőként festi le, aki falta a könyveket és meggyőző irodalmi és szerkesztői tehetséggel volt megáldva.

A Generalisszimusz halála

Sztálin, a gyáva

Sztálin és a nemesi cím...

Milliók halála Sztálin tébolya miatt

Sztálin karikaturistája

Sztálin szülőföldjén


Nyolcvan éve halt meg Lenin

125 éve született Trockij

Az ítélet: éhhalál

Szovjet-Németország létrehozását tervezték Sztálinék

Sztálini nemzetiség-politika, csecsen lázadás

A szerző elénk tárja a diktátor pozitív, humánus vonásait, mielőtt leleplezi rémtetteit. A történelem egyik legnagyobb tömeggyilkosa valóban figyelemre méltó eredményeket ért el: a vidékies Oroszországból egy urbanizált államot teremtett, országa ipari és katonai szuperhatalommá nőtt, megteremtette a szovjet büszkeséget és egy írni-olvasni tudó társadalmat hagyott örökül utódainak.

Friss, korábban titkosított dokumentumokat felhasználva, Service megállapítja, hogy Sztálin súlyos személyiségzavarral küszködött, amely nagymértékben meghatározta cselekedeteit. A politikai életben rendkívül gyanakvó volt, bosszúálló és szadista. Ő maga soha nem vett részt politikai ellenfelei likvidálásában, de élvezettel hallgatta a halálukról szóló krónikákat.

Érdekes gondolatokat olvashatunk a könyv lapjain arról, miszerint a bolsevik vezetők vaksága és sznobizmusa miatt indulhatott meg Sztálin a hatalom felé vezető úton. A műveltebb vezetők, mint Trockij vagy Lenin észre sem vették, a kissé alulművel, franciául egy mukkot nem tudó, jellegzetesen férfias, durva humorral rendelkező társukat.

Service nemcsak Sztálint teszi felelőssé azért, hogy Oroszország egy gigantikus méretű temetővé változott; véleménye szerint a tömegmészárlás tragédiáját a bolsevik ideológia hordozta magában. A proletárforradalom vezetői osztálygyűlölettel, a hatalom és a bosszúállás iránti vággyal léptek a történelem színpadára, messze elhagyva az egyenlőség és testvériség gondolatát. A sztálinizmus nem a marxista-leninista gondolatok kifacsart, aberrált formája volt, hanem észokokkal magyarázható átalakulása. Sztálin nem formálta át vegytiszta horrorrá Lenin örökségét, hanem beteljesítette azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár