2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Etikai kódexet fogadtak el a magyar régészek

2006. december 4. 18:00

Etikai Kódexet fogadott el a fennállásának egyéves évfordulóját ünneplő Magyar Régész Szövetség. A dokumentum szerint a régészeti hivatás tekintélye csak akkor őrizhető meg, ha a szakma művelői átérzik a társadalom iránti felelősségüket.

A kódex megfogalmazza azokat az alapelveket, amelyeket a régésznek döntéskor figyelembe kell vennie, valamint az ezekhez kapcsolódó általános és részletes szabályokat.

A közgyűlésen leginkább az Etikai Kódexnek az a előírása váltott ki vitát, amely szerint a régész és közvetlen családja birtokában nem lehet régészeti gyűjtemény, vagy lelet. Ezzel kapcsolatban többen javasolták, hogy a tilalom csupán a gyűjtemény további gyarapítására vonatkozzon, a már meglévő tárgyakra pedig bejelentési kötelezettséget vezessenek be. A közgyűlés végül 45 igen és 34 nem szavazattal, 5 tartózkodással változatlan formában fogadta el az Etikai Kódexnek ezt a rendelkezését. Egyesek kifogásolták, hogy az Etikai Kódex a közalkalmazotti törvénynél szélesebben értelmezi az összeférhetetlenséget, mondván, hogy nem a vállalkozásokat kell tiltani vagy korlátozni, hanem a döntési mechanizmust szabályozni. A közgyűlés azonban 60 igen és 8 nem szavazattal, 10 tartózkodással ebben az esetben is az eredeti szövegezést fogadta el.

`Az Etikai Kódex lényege, hogy a tételes jogszabályokon túlmenően határozza meg azokat az erkölcsi alapelveket, amelyek alapján a szakma saját magát kívánja szabályozni, s amelyek mentén dolgozni akar` - mondta az MTI-nek Jankovich-Bésán Dénes, a Magyar Régész Szövetség elnöke. Mint hozzátette, az épp egy éve alakult MRSZ próbatételének tartotta az Etika Kódex elfogadását.

Indoklása szerint a régészetben igen nagy pénzek forognak. Az állam kihátrált a finanszírozásból, s az úgymond szennyezőkre, a vállalkozásokra hárította a költségeket. Ezzel megoldódott a régészeti munkák finanszírozása, ugyanakkor nagy kihívást jelentett az addig kizárólag közalkalmazottként ténykedő régészek számára. Megmutatkoztak a korábban jól együttműködő, zárt közösség fellazulására utaló jelek.

`Az utolsó órában voltunk, hogy megállítsuk ezt a folyamatot egy Etikai Kódexszel, amelyben rögzítjük azokat a sarokpontokat, amelyeket továbbra is szakmánk alapelveinek tartunk` - mondta Jankovich-Bésán Dénes.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár