2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

60 éves a Leuveni Egyetem magyar kolllégiuma

2006. november 22. 15:00

Csaknem hatvan éve működik a Collegium Hungaricum (CH) az 1425-ben alapított Leuveni Katolikus Egyetem közelében, ahol Habsburg Mária házikáplánjának személyében már az 1540-es években is tanult magyar diák.

Az Európai Unió fővárosától, Brüsszeltől csaknem harminc kilométerre található Leuvenben 100-120 ezer ember él; a város lakója továbbá 30 ezer diák, akiknek tíz százaléka külföldi. Az intézmény a száz legjobb európai egyetem listáján holtversenyben 35. helyen áll a glasgow-i és a hamburgi iskolák mellett. A diákok többsége holland, ugyanis a szomszédos államban az orvosi karra nem felvételivel, hanem sorsolás útján lehet bekerülni, így a tehetséges, de "szerencsétlen" fiatalok számára marad a leuveni egyetem.

Juhász Gergely, a CH igazgatója az MTI-nek elmondta: a katolikus szó sem az oktatás, sem a hallgatók szempontjából nem jelent vallási elkötelezettséget. Jelenleg 70 magyar dolgozik vagy tanul az intézményben, ahol a tandíj 500 euró, azaz csaknem 135 ezer forint egy évre. A kutatók mellett doktoranduszok, filozófusok, irodalmárok, történészek, orvosok és zenetörténészek is hallgatnak angol nyelvű előadásokat. A kollégiumban jelenleg 16 szoba és két vendégszoba várja a diákokat, akik általában 3-5 hónapra érkeznek; egy hallgató évek óta lakójuk, ő a doktoriján dolgozik.

A CH-ot 1948-ban, a II. világháború után Magyarországról menekülő egyetemisták hívták életre; Belgiumba érkezve kibéreltek egy épületet, ahol vagyonközösséget épülő tanulóközösséget alapítottak. A kollégiumot akkoriban még Cardinale Mindszenty-nek hívták,ugyanis a bíboros nevét az egész nyugati sajtó ismerte. Egy évvel később átköltöztek a diákszállónak ma is otthont adó épületbe.

Innen az 1956/57-es tanévben átmenetileg el kellett költözni, mert a kollégium túl szűknek bizonyult a forradalom után emigráló és az egyetemre beiratkozott 208 magyar hallgató számára. A leuveni iskola akkor rendelkezésükre bocsátotta az intézmény egyik legrégebbi épületét, a Sólyom Kollégiumot, ahol 1961-ig vendégeskedtek. A kollégium, amelyet 1953-tól 1998-ig Muzslay István vezetett, a Magyar Jezsuiták tulajdonában van, tőlük 1998 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bérli.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár