2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás nyílt a rendszámok történetéről

2006. november 17. 13:15

A rendszámtábla története címmel 500 rendszámtáblát bemutató tárlat nyílt a Közlekedési Múzeumban.

A Kecskeméten élő Kenyeres Péter és Kenyeres Tamás 15 éve gyűjti a rendszámtáblákat. A kollekció első két darabját édesapjuktól kapták, s barátok, szomszédok, munkatársak majd közeli-és távoli ismerősök - olykor - ismeretlenek jóvoltából lassan gyarapodni kezdett a gyűjtemény. Később autóbontókból, alumíniumgyűjtő telepekről is vásároltak rendszámtáblákat, így gyorsabban növekedett a darabszám.

Eddig mintegy 10 ezer érvénytelen (lejárt) táblával büszkélkedhetnek. Összesen 110 országból, és az Egyesült Államok összes államából vannak rendszámaik, a legrégebbi a múlt század elejéről származik Kanada Saskatchewan tartományából, de számos ország ma használatos rendszámtáblái is megtalálhatók gyűjteményükben.

Kenyeres Tamás az MTI-nek elmondta: a tárlaton részletesen bemutatják a magyar rendszám történetét az Osztrák- Magyar Monarchiától kezdődően a napjainkig. Láthatók például a második világháború idején, és a múlt század elején használt rendszámtáblák is, ez utóbbiak porcelánból készültek. Ezen kívül több mint 100 ország tábláit, rendszámos relikviáit és korabeli dokumentumait láthatják a kiállítás látogatói.

A 2007. január 31-ig megtekinthető tárlatot színesíti a Keserű Sándor veterán restaurátor, hadipark tulajdonos magángyűjteményéből származó második világháborúban használt BMW R71 és DKW NZ750 típusú motorkerékpár az eredeti rendszámtáblákkal és kiegészítőkkel.

Kenyeres Péter és Kenyeres Tamás távlati célja, hogy gyűjteményüknek múzeumot hozzanak létre. A testvérek folyamatosan kutatnak a még hiányzó országok és érdekességek után, és minden lehetőséget megragadnak, hogy tovább gazdagítsák kollekciójukat, ezért hangsúlyozták: mindenkitől szívesen fogadnak magyar vagy külföldi rendszámtáblákat.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár