2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Levélben védte az 56-os forradalmat az angol írónő

2006. november 8. 16:00

Doris Lessing angol írónő 1956. november 7-én Borisz Polevojnak, a Szovjet Írószövetség külügyi titkárának címzett nyílt levelet tett közzé a magyar forradalom ügyéről.

Az írónő 1956-ban

Ebben felszólította saját kormányát a szuezi beavatkozás beszüntetésére, és arra kérte a szovjet kollégákat, hogy ők is hasonlóképpen tiltakozzanak kormányuknál "a magyar nép megsemmisítésére irányuló akciója" ellen.

Az 1919-ben Iránban született és Rhodéziában felnőtt írónő mindvégig az elnyomott népek és nemzetiségek szószólójaként lépett fel. 1949 óta élt Londonban, regényeit, rövid történeteit realisztikus stílusban írta, éles társadalombírálattal, illetve a kolonialista, rasszista megnyilvánulások elítélésével összekötve. Már első regényciklusa, a "The children of violence" (Az erőszak gyermekei) is ezt a felfogást tükrözte.

Az írónő már fiatalon elkötelezte magát a Kommunista Pártnak, s természetesen őszinte, baráti érzelmeket táplált a szovjet kommunisták, a szovjet nép iránt. Lelkes propagálója volt a brit-szovjet kapcsolatok megjavításának is. A magyar szabadságharc 1956-os szovjet eltiprása viszont, számos nyugati kommunista értelmiségihez hasonlóan, őbenne is súlyos politikai-érzelmi törést okozott. A szovjet beavatkozás hatására kilépett a kommunista pártból.

Levelének természetesen Moszkvában nem volt foganatja. Polevoj azonban lefordította azt, és 1957. február 6-án elküldte az SZKP Központi Bizottságának. A levél szövegét csak közel negyven évvel később, az Isztrocseszkij Arhív 1995. évi első számából ismerhette meg az orosz közvélemény.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár