2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A Titanic túlélőinek leszármazottai múzeumban emlékeztek

2006. október 24. 08:45

Kilencvennégy évvel a tragédia után még mindig foglalkoztatja a Titanic tragédiája a világot. Most a granadai Tudományok Parkjában nyílt kiállítás az egykori luxushajó megmaradt emlékeiből.

A túlélők hozzátartozói, akik mint a kiállítás vendégei elhozták a féltve őrzött tárgyakat, megosztották egymással és a látogatókkal, amit szeretteik, szüleik vagy rokonaik elbeszéléseiből megtudtak a hajóval történtekről - írta az El País című spanyol napilap.

Joan Randall édesanyja kisgyermekként volt a hajó utasa és csak nagyon keveset mondott el lányának az egész életét végig kísértő szörnyűségről. Viszont megőrizte azokat a kis csizmákat, amelyeket édesapja a hajóra szállás előtt vásárolt neki. A csizmáktól lánya is csak a kiállítás idejére vált meg.

A Titanic és a Britannic

Siv Murdoch annak a William Murdochnak az unokahúga, aki első tiszt volt a Titanicon és a jégheggyel való ütközéskor volt éppen szolgálatban. Azoknak a férfiaknak a 80 százaléka, akik megmenekültek, neki köszönhetik az életüket, mivel Murdoch megengedte nekik, hogy a mentőcsónakokba szálljanak, míg a hajó más részein csak nőket és a gyerekeket engedték beszállni akkor is, amikor még lett volna szabad hely.

Siv Murdoch állítása szerint a James Cameron-féle filmben hamis történetet mutattak be, úgy ábrázolták nagybátyját, mint akit még a borzalmas körülmények között is meg lehetett vesztegetni, és aki miután rálőtt az egyik utasra, végül öngyilkos lett. Holott a valóságban egy megakadt csiga kötele okozta halálát. "Ezek hamis tények és ezt Cameron tudta. Tudta a Fox is, amely adományt juttatott el a Skóciában lévő Murdoch-alapítványnak a nagybátyám becsületének okozott kár enyhítésére" - mondta el a lapnak az unokahúg.

A túlélők leszármazottait a szervezők meghívták egy vacsorára, amelyen a menü ugyanaz volt, mint amit a Titanic utasai fogyasztottak az ütközést megelőző pár órában.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár