2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárultak a vatikáni nekropolisz titkai

2006. október 12. 11:00

Egyedülálló, három évvel ezelőtt felfedezett halotti várost konzerváltak a Vatikán alatt, amelyet a Szent Péter Bazilika építésének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében nyitottak meg a látogatók előtt.

Három évvel ezelőtt a Múlt-koron is beszámoltunk arról, hogy 2000 éves nekropolisz nyomai kerültek felszínre a Vatikán város falain belül épülő háromszintes, 300 férőhelyes parkoló építése közben. A hivatalok akkor az épület újratervezését fontolgatták, oly módon, hogy a leletek a legnagyobb biztonságban megőrizhetők maradjanak az utókor számára.

Mindez úgy tűnik sikerült: a Vatikáni Múzeum régészei hétfőn mutatták be a mesterien konzervált és látogathatóvá tett halotti várost. A sírok között kiépített különleges gyalogutak lehetővé teszi a látogatóknak, hogy felülről tekintsék meg az ókori sírokat. Ez persze nem volt olcsó: a munkálatok eddig 400 ezer euróba kerültek a pápai államnak.

Az Augustus korától (i.e.23-i.sz.14) egészen Constantinusig (i.sz. 4. század eleje) használt temetőben az egyszerű terrakotta urnáktól a gazdagon faragott szarkofágokig minden temetkezési stílus megtalálható. A régészek sokszor kis szobrokat, faragásokat és más tárgyakat találtak a halottak mellett, amikről a hely a "kis Pompei" nevet kapta.

Az ásatáson sikerült rekonstruálni a temetkezésbeli társadalmi különbségeket is, így a régészek egyedülálló betekintést nyertek a közép- és alsó-középosztály hitvilágába. Ez egyedülálló felfedezésnek bizonyult, ugyanis az ő temetkezési szokásaikra eddig még sehol nem találtak tárgyi bizonyítékot. A most talált temető hírességekben is bővelkedik, így itt nyugszik Pompeius színházának tervezője és Néró császár titkára is.

A nekropolisz az ókorban a Via Triumphalis mellett húzódott. Az ókori sztráda mellett az 1950-es években már feltártak egy másik hasonló temetőt, érdekes módon akkor is parkolót szerettek volna építeni. A Vatikán legnagyobb ilyen földalatti létesítménye az egykori Via Cornelia melletti sírkert (itt nyugszik Szent Péter is), amelyre később a Szent Péter Bazilikát építették.

A sírkert 5 eurós belépő fejében szabadon látogatható. Jelenleg csak pénteken és szombaton tartanak nyitva, ám később a hét többi napjára is kiterjesztik majd az engedélyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár