2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vatikáni nekropolisz

2003. március 28. 10:34

2000 éves nekropolisz nyomai kerültek felszínre a Vatikán város falain belül épülő háromszintes, 300 férőhelyes parkoló építése közben. A hivatalok az épület újratervezését fontolgatják, oly módon, hogy a leletek a legnagyobb biztonságban megőrizhetők maradjanak az utókor számára. A leletek között Néró császár titkárának sírköve is megtalálható.

történelemről beszélünk


A Szentszék 900 lakója számára szeretnék megnyugtató módon rendezni a parkolás gondját. Gianni Danzi, a Vatikán technikai részlegétől leszögezte `Manapság már a Vatikánban is nehézséget okoz parkolóhelyet találni`.

A parkoló helyén sírkövek, urnák, amforák között Néró császár titkárának sírköve és a negyedik századból származó korakeresztény sírok is megtalálhatók az egykori temetkezési helyen. Francesco Marchisano, a Pontificia Commissione di Archeologia Sacra régészeti megbízottja szerint "Természetesen senki sem fogja tönkretenni a régészeti leleteket".

Andrea Carandini, a Vatikáni Múzeum régészeti osztályának szakértője szerint a terület tele van történelmi emlékekkel, ezért a régészeti feltárások befejezéséig be kell szűntetni a parkoló építési munkálatokat: „Mi a történelemről beszélünk, de a középületek osztályát ez nem hatja meg. … Nem hiszem, hogy mindig a halálnak kellene az élet felett győznie. Néha a kettő egymással is megfér, mint például az athéni metró esetében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár