2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

200 éves magokat élesztettek újjá

2006. október 11. 10:15

A brit országos levéltárban talált jegyzetfüzetben lapuló, Dél-Afrikából III. György idején behozott maggyűjteményt élesztett újjá a Királyi Botanikus Kert.

Archeobotanikai rekonstrukció

A Kew-ban található Királyi Botanikus Kert által létrehozott Millennium Seed Bank háromféle 200 éves magot csíráztatott ki. A Dél-Afrikából 1803-ban behozott magok Jan Teerlink holland kereskedő jegyzetfüzetéből kerültek elő a brit országos levéltárból.

"Korántsem kedvező körülmények között, egy évig a kereskedőhajón, majd újabb éveken át a Towerban tárolták a magokat tartalmazó jegyzeteket" - mondta el Matt Daws, a Millennium Seed Bank munkatársa. "Csak az utóbbi tíz évben kerültek viszonylag biztos helyre, így nem igazán számítottunk a három csemetére."

A magok tulajdonosa, Jan Teerlink holland kereskedő porosz hajóval selymet és teát hozott be Jáváról és Kínából, és a Jóreménység-fokánál kikötve tért vissza Európába. Ezután brit fogságba esett, személyes tárgyai és feljegyzései az Admiralitás Legfelsőbb bíróságához, majd a Towerba kerültek. Az, hogy vajon a magokat miért tette félre jegyzetei közé, ma már nem rekonstruálható pontosan.

A három csemete három különböző faj magjából sarjadt: az egyik egy Liparia villosa (kép), a másik dél-afrikai protea, a harmadik pedig akác. Az akác ismeretlen fajának magjából már fél méter magas fácska nőtt. A levéltárból archeobotanikusok számára átadott magok genetikai vizsgálata és modern fajtákkal való összehasonlítása után a fajok két évszázad alatt megfigyelhető adaptációs teljesítményét értékelik.

Nem ezek a legrégibb magok, amelyeket sikerült újra éleszteni: négy évvel ezelőtt amerikai kutatók ötszáz éves lótuszmagot, legutóbb pedig izraeli kutatók kétezer éves pálma magját csíráztatták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár