2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Antik gálya eleveníti fel a limes örökségét

2006. augusztus 21. 11:45

A Regensburgi Egyetem és a BTM Aquincumi Múzeum Exploratio Danubiae 2006 című együttműködési programja keretében a résztvevők egy antik római úszóművel a limes főbb állomásait érintve Budapestig hajóznak a Dunán.

Az Exploratio Danubiae 2006 együttműködési program előzménye a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében 2005-ben 15. alkalommal megrendezésre került Roman Military Equipment Conference (ROMEC) volt. Ekkor merült fel a közös német-osztrák-magyar projekt szervezésének az ötlete, melynek keretében a Regensburgi Egyetem Régészeti Tanszékének diákjai által 2004-ben rekonstruált késő antik római úszóművel (latin nevén: Navis Lusoria) a Duna folyamán lehajóznak Budapestig, érintve a római `limes` (a római birodalom Duna-menti határvonala) főbb állomásait.

A projekt céljául az antik római kor dunai hajózásával kapcsolatos kérdéseinek megválaszolását, valamint a limes útvonal fejlődésének a kutatását határozták meg. Az útvonal állomásai közös történelmi múlttal rendelkeznek, ezáltal a szervezők reményei szerint helyi kulturális és tudományos szervezeteket ez a projekt újra egymáshoz köti, és további közös programokat, együttműködéseket generál. A program további célja a római gálya, mint látványosság, attrakció bemutatása, mely élő betekintést nyújt az antik római kori életmódba, az európai történelem egy jelentős, értékes korszakába.

A közel 3 hétig tartó utazás során a tudósokból és diákokból álló legénység
18 helyszínen táborozik majd le. A magyar határt augusztus 28-án lépik át. A hazai "limes" helyszínek közül Dunaremete, Nagybajcs, Komárom, Esztergom, Szentendre és Budapest lesznek a hajó állomásai. Budapesten az Aquincumi Múzeum látja majd vendégül a csapatot szeptember 2-3-án, kulturális program kíséretében, ahol a gályát az érdeklődők ki is próbálhatják.

Szeptember 2-án a gálya Budapest központjáig hajózik
, és egy pár órán át a Batthyányi téri kikötőben látható majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár