2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kínai Nagy Falat másolhatták a rómaiak

2006. január 2. 13:31

Habár a tényleges együttműködésre nem létezik közvetlen bizonyíték, a kínai Nagy Fal és a római Limes szerkezete sok hasonlóságot mutat.

Támadás a Nagy Fal ellen
Kína felméri, mi maradt a Nagy Falból
Peace & Love a kínai nagy falon
Omladozik a kínai nagy fal
Konferenciát rendeztek a Barbaricum ösvényein
Antonius fala
Hadrianus falának új szakaszait találták meg Angliában
Turisták veszélyeztetik Hadrianus falát
Hiába a hatalmas távolság, a Kínát átszelő egybefüggő védőfal és a Római Birodalom határa mentén húzódó falszakaszok feltűnő szerkezeti és funkcióbeli hasonlóságokat mutatnak. Az építmények elsődleges szerepére, a katonai-védelmi funkcióra vonatkozó egyezések megállapítása önmagában ugyan nem tekinthető újszerűnek, egyéb párhuzamok kiemelésével már egy figyelemre méltó elmélet részét képezi.

A teóriát a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti és Régészeti Tanszékének oktatója, dr. Visy Zsolt fogalmazta meg egy Kínában megrendezett nemzetközi konferencián. Felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a két erődrendszer részét képező jelzőtornyok hasonlóan sűrű egymásutánban követik egymást, valamint, hogy magának a jelzések leadásának a technikája is rendkívüli mértékben emlékeztet a másikra.

Olyan örök emberi tulajdonságok, mint a beláthatatlan távolságok áthidalásának és a távoli területekre való eljutásnak a vágya ráadásul ugyanúgy vonzhatta elődeinket, mint a jelenkor emberét.

Időbeli átfedések is alátámasztják a fentiekben vázolt nézetet. A Nagy Fal nyugati vonulatának jelentős része az i.e. 2. század utolsó évtizedeiben épült, Wu császár uralkodása idején. Abban az időszakban, amikor az addig teljesen zárt birodalom némi nyitást kezdett nyugat felé. A következő néhány száz év során kiteljesedtek a kereskedelmi kapcsolatok, temérdek mennyiségű keleti áru áramlott a Selyemúton a rómaiak fennhatósága alatt álló területekre. Természetes, hogy a hírek, így a fal létezéséről és hatékony működéséről szóló információk sem álltak meg a határokon. A különböző védelmi lehetőségekről egyébként is folyamatosan tájékozódó római katonaság feltehetően előszeretettel hasznosította a kínai tapasztalatokat - egészítette ki Visy professzor állításait Xu Weimin, az észak-nyugati Kínai Egyetem Történelem tanszékének vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár