2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz új helyszínnel bővült a világörökség-lista

2006. július 17. 11:00

Tíz új helyet, köztük a németországi Regensburg középkori óvárosát és az olaszországi Genova történelmi városmagját vette fel a világörökség-listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a litvániai Vilniusban ülésező illetékes bizottsága csütörtökön.

Új résztvevők a listán

világörökség-bizottság 30. ülésén két kultúrtáj, négy épített régészeti emlék, két modern építészeti alkotás és két város pályázatát fogadta el. Ezzel 830-ra bővült az ENSZ védelmét élvező kulturális emlékek száma.

Az újak: Crac de Chevaliers, Vizcaya, Wroclaw, Genova, Biszutún, Omán, bányavidék, Sewell, Jin Hszü és Regensburg

A világörökség részévé nyilvánított új helyek között van az ősi perzsa kereskedelmi utak mentén elhelyezkedő Bíszutún iráni falu több mint 2500 éves sziklavéseteivel; Jin Hszü (Yin Xu) kínai régészeti lelőhely, a Sang-dinasztia egykori fővárosa; a XX. század elején épült Sewell chilei bányaváros; Regensburg óvárosa; a cornwalli és nyugat-devoni bányavidék Nagy-Britanniában; egy ősi öntözőmű Ománban; a lengyelországi Wroclawban álló Népcsarnok mint a Bauhaus építészet kimagasló alkotása; a genovai Le Strade Nuove; a bilbaói Vizcaya-híd; a Crac de Chevaliers lovagvár és a Szaladin-citadella Szíriában. A drezdai Elba-völgyben épülő híd miatt a bizottság a 2004-ben a listára kerülő Drezdát a veszélyeztetett világörökség kategóriájába sorolta.

Az UNESCO Világörökség Egyezménye 1972. november 16-án született meg, azóta 182 állam csatlakozott hozzá. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és törvényerejű rendelet formájában beépítette azt a magyar jogrendbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár