2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Megtalálták Boudicca sírját

2006. június 12. 12:30

A szakértők szerint minden bizonnyal a római uralom ellen i.sz. 62-ben vívott küzdelem után elhunyt icénus királynő, Boudicca sírját rejtheti a közép-angliai Birmingham egyik régészeti lelőhelye. Az állítást azonban egyelőre nem tudják minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A Kings Nortonnál folytatott ásatás során előkerült leletek bár egyértelműen római jelenlétre utalnak, ám nem bizonyítják a közvetlen kapcsolatot Boudiccával. A helyiek persze örülnének, ha városuk, mely már eddig is ismert volt a rajta áthaladó római útról és erődről, ezután a harcias uralkodónő halálának színhelyeként is elhíresülne.

Boudicca szobra Londonban

A téma szakértői szerint nem lehetetlen, hogy az állítás igaz, hiszen a római elnyomás ellen lázadó britek és a légiók összecsapására biztosan valahol Közép-Angliában került sor, Néró császár uralkodásának idején. Tacitus római történetíró feljegyzése szerint az ütközet egy fákkal körülvett hegyvidékes területen játszódott le, márpedig a birminghami helyszín tökéletesen megfelel ennek a leírásnak.

A rómaiak elleni gyűlöletet a rendkívül magas adóztatás és az erőszakos besorozások váltották ki. A zendülés során a felkelők kezdetben sikereket arattak, keletről a középső területek felé haladva dúlták fel a mai Colchester, London és St. Albans rómaiak lakta városait. A brit sziget akkori helytartója, Gaius Suetonius Paulinus tízezer jól képzett legionáriust állított hadrendbe, és Észak-Walesből indulva valahol a mai Birmingham környékén - vagy talán éppen ott - felvette a harcot Boudicca kétszázezer fősre duzzadt seregével. Az ütközet római győzelemmel zárult, a legenda szerint pedig Boudicca ezt követően itta ki a méregpoharat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár