2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Film készül a katyni tömeggyilkosságról

2006. február 17. 11:30

Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film alkotója a katyni erdőben történt, szovjet katonák által elkövetett mészárlásról forgat filmet.

A lengyel film betöltötte küldetését

22 ezer lengyel hadifoglyot (tartalékos tiszteket, határőröket, rendőröket és polgári személyeket) lövetett agyon a Szmolenszk melletti Katynban (oroszul Katiny) a legfelső szovjet vezetés 1940 májusában, s ezt később megpróbálták a Szovjetuniót lerohanó németek nyakába varrni. Wajda édesapja is az áldozatok között volt. Minderről maga a mester számolt be szerdán az 56. berlini filmfesztiválon, a Berlinálén, ahol életműdíjat, tiszteletbeli Arany Medvét vehetett át. `A film azonban nemcsak a bűncselekményről szól, hanem a hazugságról is` - mondta Wajda, nyilván arra utalva, hogy a tömeggyilkosság tagadásának szovjet részről csak Mihail Gorbacsov vetett véget 1990-ben.

Forrás: EPA
Megindító szavakkal tekintett vissza életére a március 6-án 80. életévét betöltő Andrzej Wajda a berlini filmszemlén: "A filmek nem képesek megváltoztatni a világot, de rossz lenne, ha nekünk művészeknek semmi mondanivalónk nem lenne, s nem találnánk visszhangra. A művészeti alkotások sohasem a politika pótlékai. Felrázhatjuk azonban a lelkiismeretet, megérinthetjük a szíveket, s ily módon hosszú távon hatást gyakorolhatunk a politikára és a politikusokra. Hosszú életem végén azt mondhatom, hogy nem fecséreltem el az életet. Olyan filmeket csináltam, mint a Hamu és gyémánt, a Csatorna, a Márványember, ezekkel a filmekkel befolyást gyakoroltam. A lengyel film betöltötte küldetését."

Wajda egy viszonylag kevéssé ismert filmjét választotta ki a berlini díjátadó ünnepségre: a Pilátus és a többieket, amely 1972-ben készült A Mester és Margarita című Bulgakov-regény motívumait felhasználva.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár