2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ortodox templom épül a Katyn-i vérengzések emlékére

2005. június 24. 11:19

Ortodox emléktemplom épül nem messze Katyn településtől, ahol 1937-1953 között többezer ortodox keresztényt végeztek ki.

Ortodox emléktemplom épül Szmolenszktől 18 kilométerre, nem messze Katyn településtől. Ezen a helyen 1937-1953 között kb. 10 ezer ortodox keresztényt végeztek ki a bolsevikok. A szmolenszki és kalinyingrádi metropolita könyörgő istentiszteletet tartott az építkezések megkezdése előtt és lerakta az új templom alapkövét.

A sírok feltárásaA szovjet hatóságok itt végeztek ki többezer lengyel katonát is 1940-ben. A katyni mészárlás során 1940 májusában mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot - tartalékos tiszteket, határőröket, rendőröket és polgári személyeket - a legfelső szovjet vezetés és Sztálin utasítására a szovjet belügyi rendőrség, az NKVD Katynban, Harkovban és Kalinyinben (a mai Tverben) agyonlőtt, majd tömegsírokba temetett. Hétezer kivégzett lengyel polgári személy sírját ma is keresik.

Lengyelország a mészárlást népirtást akarja elismertetni Oroszországgal. Oroszország hivatalos álláspontja szerint a katyni tömegmészárlás köztörvényes bűncselekmény, amely elévül. Az orosz katonai ügyészség 2004. szeptember 21-én lezárta az ügyben 14 éve folytatott vizsgálatát, anélkül, hogy bárki ellen vádat emelt volna. A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete nem kapta meg az orosz vizsgálat 183 kötetnyi iratanyagát. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár