2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tizenöt éve írták alá Németország újraegyesítésének szerződéseit

2005. szeptember 14. 12:00

A szerződés aláírása

A két német állam, valamint a négy nagyhatalom képviselői (`kettő plusz négy`) 1990. március 14-én a bonni külügyminisztériumban először tartottak szakértői véleménycserét Németország újraegyesítésének folyamatáról, a külügyminiszteri szintű tárgyalások első fordulója május 5-én kezdődött Bonnban.

1990. július 1-jén életbe lépett a két német állam "pénzügyi, gazdasági és szociális uniója", egyidejűleg a belnémet határon az NDK részéről megszüntettek midenfajta személyi ellenőrzést. Kohl kancellár július 14-16. közötti látogatása a Szovjetunióban, valamint a "kettő plusz négy"-tárgyalások július 17-i külügyminiszteri szintű párizsi fordulója gyakorlatilag elhárította az utolsó akadályokat is a német egység 1990-es megvalósítása, Németország teljes szuverenitásának elnyerése előtt.  Az 1990. szeptember 12-én aláírt hathatalmi szerződés méltóságteljes megszövegezésű preambulumot kapott. "A német nép önrendelkezési jogát szabadon gyakorolva kinyilvánította azt az akaratát, hogy helyreálljon Németország állami egysége, s hogy egy egyesült Európa egyenjogú és szuverén tagjaként a világ békéjét szolgálja. A felek a Németországra vonatkozó zárórendezésről abban a meggyőződésben állapodnak meg, hogy Németország végleges határokkal rendelkező államként való egyesítése jelentős hozzájárulás lesz az európai békéhez és stabilitáshoz" - állt az okmány bevezetőjében. 

A szerződés első cikke rögzítette, hogy az egyesült Németország területe magába foglalja az NSZK, az NDK és egész Berlin területét. Külső határai az NDK és az NSZK külső határai lesznek, amelyek a szerződés hatályba lépésének napjától véglegesek. Az egyesült Németország és Lengyelország a köztük húzódó határt nemzetközi jogilag kötelező szerződésben rögzítik. Az egyesült Németországnak nincsenek területi igényei más államokkal szemben és a jövőben sem fog ilyen igényekkel fellépni. Az NDK és az NSZK kormánya biztosítani fogja, hogy az egyesült Németország alkotmánya nem fog olyan rendelkezéseket tartalmazni, amelyek ezekkel az elvekkel ellentétesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár