2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Olaszország a Világörökség listavezetője

2005. augusztus 1. 13:00

Olaszország lett a Világörökség listavezetője, miután az UNESCO Világörökség Bizottsága a dél-afrikai Durbanban tartott legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy Siracusa és Pantalica barlangsírjai is méltóak a címre. Negyven ilyen elismeréssel a világ egyetlen országa sem büszkélkedhet.

Pantalica

A szakértők azzal indokolták döntésüket, hogy a siracusai kolónia, ahol előzőleg Pantalica prehistorikus civilizációja kifejlődött, hamar a Földközi-tenger térségének nagy központjává vált, megelőzve olyan vetélytársakat, mint Karthago vagy Athén. Siracusa a görög kortól a barokkig kivételes egyetemes értéket képviselt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A lista júliusban 49 új kulturális és természeti kinccsel gazdagodott. Köztük vannak Norvégia nyugati partjainak fjordjai, a panamai Coiba nemzeti parkja, Macao történelmi műemlékei, az oroszországi Jaroszlavl régi városközpontja és a híres katalán építésznek, Gaudínak a korábbi három mellett további négy műve, a Casa Vicens, a Casa Batllo, amely formái és színei miatt Barcelona egyik turisztikai látványossága lett, a Sagrada Familia katedrális homlokzata és kriptája, valamint a Santa Coloma de Cervello Güell templomának sírboltja.

(Múlt-kor/Panoráma)
2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!