2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Osztrák-magyar zsidó múzeumok közös tárlata nyílt

2005. november 2. 10:30

A Bécsi Zsidó Múzeum `Az első` és a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a `Miénk` című közös kiállítását október 27-én nyitották meg a VII. kerület Dohány utca 2. alatt.

B.Turán Róbert, a Zsidó Múzeum igazgatója elmondta, hogy nagyon jó az együttműködés a bécsi és a pesti múzeum között, bár más-más a státusuk, mert a bécsinek Bécs város a tulajdonosa, míg a Dohány utcainak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. Anyagilag az osztrák főváros múzeuma áll jobban, a magyar viszont mindig is a MAZSIHISZ ernyője alatt működött, és így megtarthatta függetlenségét.

A Bécsi Zsidó Múzeum a térség legrégibb ilyen múzeuma, 1896-ban nyitotta meg kapuit. Mostani kiállításán a fennállásának első évtizedeiben, 1895 és 1938 között gyűjtött zsidó vallási tárgyakat, eszközöket, könyveket mutat be Dr. Elke Atzler, a Budapesti Osztrák Kulturális Fórum igazgatója és Dr.Karl Albrecht-Weinberger, a Bécsi Zsidó Múzeum igazgatója. A tárlatot előzőleg a szegedi közönség is láthatta.

B.Turán Róbert szerint a magyar kiállítás anyaga rendkívül gazdag. 1884-ben a Magyar Történeti Ötvösmű kiállításon láthatott a közönség először zsidó kegytárgyakat. Két évvel később, 1896-ban, a millenniumi kiállításon a zsidó közösség 90 tárggyal szerepelt.

A Dohány és a Wesselényi utca sarkán 1932. december 26-án nyílt meg a ma is ott működő zsidó múzeum. A mostani bemutatóra olyan tárgyakat válogattak, amelyek már a múzeum nyitásakor láthatók voltak. Az igazgató példaként említette a 17. századból való, Nagykanizsáról származó, fedeles serleget, amelyet a szukkoti, sátoros ünnepi csokor részét képező etrog (citrusgyümölcs) tárolására használtak, a sárgaréz, öntött hanukkát, (gyertyatartót), tetején lengyel sassal a 18. század közepéről, illetve a pészach, a zsidó húsvét első és második estéjén használatos szédertálakat, amelyek Fischer Mór, tatai fazekas által 1839-ben alapított herendi porcelángyárban készültek. A látogatók régi könyveket, festményeket és textileket is megcsodálhatnak.

A bécsi-budapesti közös kiállítás október 28-tól december 30-ig tart nyitva a VII. kerület Dohány u. 2. alatt a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár