2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Újvilág első cowboyai spanyolul beszéltek

2021. november 15. 18:08 Múlt-kor

Évszázadokkal az amerikai cowboyok feltűnése előtt már voltak, akik lóhátról, lasszóikat mesteri ügyességgel vetve terelték a marhák hatalmas csordáit: ők voltak a mexikói vaquerók, akiktől későbbi, világhírűvé vált angol ajkú társaik a fogásokat eltanulták.

Spanyol hagyományok

A spanyol hódítók az 1519-es partra szállásukat követő években az Ibériai-félszigetről hozott tudásukat átruházták a jobbára őslakos, később mesztic férfiakból álló segédszemélyzetükre, akikből így lettek az első vaquerók (szó szerint „tehenészek”, a spanyol „vaca”, azaz „tehén” szóból) azon a területen, amelyet később Mexikónak neveztek.

„Több évszázadnyi lovas mesterség elfeledett története ez, amely a gyarmati múlthoz kapcsolja a vaquerókat” – mondta el Pablo A. Rangel, a vaquerók történetével foglalkozó kutató.

A lovas marhahajcsárok az évszázadok során folyamatosan öregbítették hírnevüket, ahogy Spanyolország észak-amerikai birodalma nyugat felé terjeszkedett Texas felől Új-Mexikón és Arizonán át a ferences szerzetesek által létrehozott kaliforniai spanyol missziók felé a 18. század végén.

Rangel elmondása szerint a billogozás és a modern nagyállattartási praktikák elterjedése előtt a vaquerók munkája kulcsfontosságú volt egy olyan társadalomban, ahol az élelmiszer gyakran korlátozott mennyiségben volt csak hozzáférhető, és a Spanyolországból importált szarvasmarhák gyakran elkóboroltak.

Habár a spanyolok hosszú múltra visszatekintő lovas hagyományokkal rendelkeztek, Észak-Amerika zord vidékein újfajta készségekre is szükség volt. „Ami igazán elkülöníti a vaquerót egy egyszerű lovastól, az a kötélsodrás. Ők készítették saját nyergeiket is” – mondta Rangel.

A legfontosabb azonban az volt, hogy képesek voltak befogni az elvadult lovakat, és mindennapi gyakorlatuk részévé emelték a lasszózást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lószőrből és hasított bőrből készült kötelek napjainkban, egy montanai üzletben (Kép forrása: Wikipédia / Montanabw / CC BY-SA 4.0)Mexikói rancherók egy 1852-ből való ábrázolásonVaquero a texasi San Antonióban 1876–1879 táján. Lován megfigyelhető a jellegzetes „mexikói stílusú” zabla, dupla gyeplővelChapset viselő amerikai cowboy Dakota territóriumban, 1887.A „Rurales” néven ismert mexikói vidéki rendfenntartó szervezet két tagja 1890 körül. Egyenruhájuk jócskán merít a vaquerók hagyományos viseletéből.A rodeó mexikói megfelelője, a charrería (vagy charreada) résztvevői a mexikói Tequixquiac-ban, 2011.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár