2020. tavasz: Halálos tudomány

Az emberek miatt pusztultak ki a kutyányi őspatkányok

2015. november 9. 11:35 MTI

Hét óriáspatkányfaj megkövült maradványait fedezték fel ausztrál kutatók Kelet-Timoron. Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. 

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Az 1000 éve kihalt patkányok súlya 1,5 kilogrammtól 5 kilogrammig terjedt, vagyis a legnagyobb fajok tízszer akkorák voltak, mint a ma élő nagyméretű patkányok - közölte pénteken Julien Louys, a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója. Louys szerint a legnagyobb olyan patkányokról van szó, amelyek létéről tudomásunk van. Az óriáspatkányok növényevők lehettek, és hirtelen haltak ki mintegy 1000 évvel ezelőtt, egyelőre ismeretlen okból. A leleteken talált harapás- és égésnyomokból azt a következtetést vonta le az ausztrál egyetem kutatócsoportja, hogy a hajdani kelet-timori emberek megették a patkányokat.

Az ausztrál kutatók szerint az ember, amelynek legkorábbi nyoma 46 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza a szigetországban, évezredeken át együtt élt a patkányokkal. Louys csapata egyelőre azt feltételezi, hogy az óriáspatkányok nem a széles körű vadászat miatt pusztultak ki, hanem életterük, az erdők szűkülése miatt. Erre abból következtetnek, hogy nagyjából a kihalásukkal egy időben kezdett használni az ember Kelet-Timoron fém eszközöket, amelyek alkalmasak voltak fák tömeges kivágására. Louys elmondása szerint Kelet-Timoron mindenfelé megtalálhatók az óriáspatkányok maradványai, és az állat a régiek kedvenc eledele lehetett. 

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Az óriás őspatkány és a modern patkány állkapocscsontjának összehasonlítása

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!