2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szinte nincs olyan része a világnak, ahol ne hajtottak volna végre egykor emberáldozatokat

2020. április 21. 18:12 Múlt-kor

Az őskortól a 21. századig a világ minden táján előfordultak az emberiség történelmében az emberáldozatok. Az alábbiakban 15 olyan kultúra következik, amely egykor gyakorolta (vagy ma is gyakorolja) e hátborzongató szokást.

Az őskori Európa rejtélyei

Az utóbbi évtizedek régészeti felfedezései alapján az európai vadászó-gyűjtögető emberek már a késői paleolit korszakban (Kr. e. 26 000 – Kr. e. 8000) embereket áldoztak fel.

Az ebből a korszakból származó többszemélyes sírok száma kiugróan magas – minden ötödik e korszakból származó temetkezés kettő vagy több embert tartalmaz.

Sokuk esetében megalapozott a kivégzésszerű erőszakos halál gyanúja.

Egy Csehországban feltárt sírban például három gyermek maradványait találták meg, akiket bizarr módon helyeztek örök nyugalomra.

Egyikőjük arccal lefelé feküdt, míg a másik kettő oly módon, hogy az egyik kezei a másik szeméremtájékánál voltak. E vélhetően szimbolikus jelek szertartásos körülményekre utalnak.

Kína az agyagkatonák előtt

Kínában évezredeken át bevett szokás volt az emberáldozat. Egy, az ország északnyugati részén feltárt 4000 éves temetőben a régészek több száz sírra bukkantak, amelyek közül több feláldozott emberek maradványait rejtette – a legfiatalabb áldozat 13 éves lehetett.

Későbbi, a Sang-dinasztia korából (Kr. e. 1600-1040) származó emberáldozatok maradványai is előkerültek a mai Anjang városánál Honan tartományban.

A gyakorlat egyre ritkábbá vált, és szinte meg is szűnt az ország első egyesülése, azaz Kr. e. 221 körül, Csin Si Huang-ti császár uralma idején.

A Kínában ma is rendkívül széles körben tisztelt császár híres agyaghadserege vélhetően szintén emberáldozat-ellenes meggyőződéséből jött létre, hogy ne valódi embereket temessenek el vele túlvilági védelméhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A szati egy 19. századi ábrázoláson – az özvegy ráfekszik a máglyára halott férje mellé (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: pixabay.comKép forrása: FlickrKánaánita gyermekáldozat Moloch isten szobra előtt egy 19. századi bibliaillusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)A két szobor egyike a British Museumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsVéráldozatot ábrázoló maja dombormű: a térdelő nőalak egy éles drótot húz keresztül nyelvén, hogy vért fakasszon belőle (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Wikimedia CommonsKép forrása: Wikimedia CommonsOzirisz templomának romjai Abüdosznál (kép forrása: Flickr)Feláldozandó emberek menetek Dahomeyben egy 1793-ban készült ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Lucius Aemilius Paullus római consul eleste a cannae-i csatamezőn (kép forrása: Wikimedia Commons)A Lükaión-hegyi Zeusz-oltár (kép forrása: Wikimedia Commons)Kép forrása: Flickr

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár