2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Az avantgárd csimpánztól a bujkáló skót királyig – ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2021. február 27. 10:08 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most pótolhatják. A Múlt-kor elhozta Önöknek hét nyomtalanul eltűnt, híres ember históriáját, kiderítettük, hogy Pierre Brassau, a „francia avantgárd művész” valójában egy csimpánz volt, visszautaztunk a múltba, és beleborzongtunk II. Miklós cár és családja kivégzésének történetébe, valamint megtudtuk, milyen „hősiesen” védte magát udvarhölgyeivel I. Jakab skót király.

Legizgalmasabb

Hideg, precíz kivégzés helyett tíz perces vérfürdő

Amikor az orosz polgárháborúban a II. Miklóshoz hű seregek 50 kilométerre megközelítették Jekatyerinburgot, ahol a cári családot őrizték, a bolsevikok úgy döntöttek: ki kell végezni a Romanovokat. A feladattal megbízott parancsnok egyszerű órásmesterként keveset tudott a fegyverekről, így a Romanovok pincében történő, rosszul megszervezett likvidálása tíz perces vérfürdővé fajult.

„Az Uráli Szovjet úgy határozott, hogy Önöket halálra ítéli azon okból, hogy szövetségeseik egyre csak folytatják támadásaikat a Szovjet Oroszország ellen” – olvasta fel Jákob Jurovszkij a cár felé fordulva a kezében lévő, gyűrött papírról. Ekkor a kivégzőosztag már féltérdre ereszkedett. II. Miklós egyszerűen nem fogta fel a szavak értelmét, és állandóan visszakérdezett, a leányai azonban megértették, és keresztet vetettek. Elképzelni sem lehet azt a káoszt, amely kitört, amikor 11 ember egy kis helyiségben tüzet nyitott.

Hét híres ember, aki nyomtalanul eltűnt

Az Egyesült Államok legbiztonságosabbnak tartott szövetségi fogva tartó intézete a XX. század leghírhedtebb bűnözőit látta vendégül 1934 és 1963 között. Az Alcatraz egyik legnagyobb előnye, hogy az erős áramlatokkal és cápákkal teli San Francisco-öböl közepén lévő sziklás szigeten áll, ahonnan a fáma szerint lehetetlen volt megszökni. John Anglin testvérével, Clarence-vel és Frank Morrisszal több korábbi szökés után kerültek a börtönszigetre. Számukra nem az volt a kérdés, megkíséreljék-e a szökést onnan is, hanem az, hogy mikor és hogyan. 1962. július 11-én éjjel sikerült nekik, és örökre felszívódtak.

Hasonlóan nem tudjuk, hová tűnt a titokzatos északnyugati átjárót kereső John Cabot, ahogyan azt sem, mi lett a sorsa Raoul Wallenbergnek, vagy Rudolf Dieselnek, aki egyszerűen eltűnt egy gőzös fedélzetéről, amely Antwerpenből Angliába hajózott. De vajon mi történt Roald Amundsennel, aki egy hidroplánnal indult az Észak-sark felé, hogy egy olasz sarkkutatónak nyújtson segítséget?

Az ecsetet ragadó csimpánz

„Brassau erőteljes mozdulatokkal fest. (...) Ecsetje dühös igényességgel gyűrűzve hasít a vásznon. Pierre olyan művész, aki egy balett-táncos finomságával alkot” – írta Rolf Andernerg a Morning Postenben írt cikkében, amely a göteborgi kiállításon felbukkant, ismeretlen francia művészről áradozott. Brassau különleges, formabontó munkái valóban hatalmas érdeklődést váltottak ki, kritikusok és műgyűjtők hosszú perceken át álltak egy-egy Brassau-kép előtt, miközben igyekeztek kitalálni, mi lehetett a festő szándéka. Valószínűleg sohasem tudták meg, a „művész” ugyanis valójában a svédországi Borås állatkertjének négyéves nyugat-afrikai csimpánza volt, akit gondozói Peter néven szólítottak.

A király elbújt a pincében, míg az udvarhölgyek feltartották a merénylőket

I. Jakab skót uralkodó 1437 februárjában távol a szolgáktól egy rendházban pihent a királynéval és az udvarhölgyekkel. 20-án este kártyázással múlatta az időt, amikor hirtelen fegyverek zaja és az udvaron egyre sűrűsödő fáklyafellegek világa zavarta meg a játékot. Johanna királyné udvarhölgyeivel azonnal az ajtóhoz sietett, azonban rá kellett döbbenniük a keserű igazságra: már régen nyitva volt, az egyik merénylő, Robert Stewart ugyanis betörte a zárat.

Míg a hölgyek az ajtóval foglalatoskodtak, a király a menekülés útját kereste. Hamar megtalálta: bebújt egy földalatti helyiségbe, amely egy csatornaszerűséggel volt összekötve a közeli árnyékszékkel. Mindeközben a királynő egyik udvarhölgye, bizonyos Catherine Douglas saját testével feszült neki a bejárati ajtónak. Vajon mi történt a bátor asszonnyal? Megtalálták a bujkáló királyt? Mi lett végül a sorsa? A válaszokat itt találja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár